ГЕРБ и БСП не се споразумяха за председателското място в Районната избирателна комисия, спора ще решава ЦИК

 

ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО НЕ УСПЯХА ДА ПОСТИГНАТ СПОРАЗУМЕНИЕ КОЙ ДА ОГЛАВИ РАЙОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ ЗА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ. Казусът ще бъде решен от Централната избирателна комисия, която трябва да се произнесе до 5 април. Това стана ясно след приключилите консултации за определяне състава на Районната избирателна комисия в Четвърти многомандатен избирателен район Велико Търново. Консултациите се състояха в Областна администрация и бяха водени от областния управител проф. Любомира Попова.

Представители на ГЕРБ, коалиция „БСП за България”, ДПС, „Обединени патриоти”, „Реформаторски блок”, „Воля” и коалиция „България без цензура” седнаха на масата за преговори, за да определят състава на РИК и най-вече да опитат да се споразумеят за председателското място, за двете зам.-председателски позиции и за това кой да бъде секретар.

От 15 членове е съставена Районната избирателна комисия в област Велико Търново. В състава й петима са представителите на ГЕРБ, четирима на „БСП за България”, „Обединени патриоти” имат две места, останалите партии имат по едно място.

„Безспорен е фактът, че в национален мащаб ГЕРБ е първа политическа сила, но със сигурност няма как във всички районни избирателни комисии председателите да бъдат все от тази партия. Особено в област Велико Търново, където според резултатите от парламентарните избори от 2017 г. водещата политическа сила е БСП. Ние спечелихме изборите с 4203 гласа повече от ГЕРБ, затова сме категорични, че БСП може да получи председателското място”, каза областният лидер на БСП Петко Тюфекчиев. Той дойде на преговорите заедно с Ирена Стасинопулу и Стефан Антонов и тримата застанаха зад кандидатурата на Христо Данев. Той е юрист и вече е участвал в пет районни и общински избирателни комисии, като два пъти е бил секретар.

Десислава Йонкова е предложението на ГЕРБ за председател на РИК. Деян Хаджийски, Росен Иванов и Георги Марков обосноваха номинацията с факта, че Десислава Йонкова има вече достатъчно стабилен опит като ръководител на избирателни комисии.

ДПС поиска секретарския пост да бъде за Шенгюл Сармахмудова, а „Обединени патриоти” номинираха Кирил Станчев за едно от зам.-председателските места. Вторият зам.-председател поискаха от партия „Воля”, като номинацията е за Елка Нешева.

„ГЕРБ има най-много места в РИК, затова настояваме председателят да бъде представител на нашата политическа сила. Ако не постигнем съгласие, ще оставим решението за това на Централната избирателна комисия”, заяви Росен Иванов от ГЕРБ. Представителите на политическа партия ГЕРБ категорично отказаха да коментират и другото предложение на колегите си от БСП, които поискаха всички да се обединят около решението председателят и секретарят на РИК да бъдат с юридическо образование, което е записано в изборния закон като препоръчително, без да има задължителен характер. Така на практика ГЕРБ застана зад номинацията на ДПС, които искат секретарското място, но кандидатът им няма юридическо образование.

Представителите на политическите сили не успяха да се договорят по нито един от двата казуса, дори и след десетминутната почивка, в която те получиха възможност да се разберат неформално. Затова всички документи и протоколът от консултациите бяха изпратени в ЦИК, чието решение е окончателно и не подлежи на обжалване.

Малко по-късно стана ясно, че тримата представители на „БСП за България“ са подписали протокола от срещата с особено мнение. Мотивите си за това те са описали в писмо до областния управител.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *