18 четения

Окръжна прокуратура отчита нисък ръст на оправдателни присъди и върнати от съда дела

Окръжният прокурор Емил Денев отчете дейността на Окръжна прокуратура за 2018 година в четвъртък в присъствието на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова. Журналисти не бяха поканени, но на сметка на това получиха в петък прессъобщение. На отчета е бил и Иван Гешев, зам. главен прокурор, който заедно с Румяна Арнаудова са отчели, че през миналата година не е имало нито едно оправдано лице, както и че няма нито едно върнато дело от съда, с което нашето окръжно обвинение се нареждало на първо място в страната по тези показатели. Резултатите на прокурорите от съдебния окръг са много добри по нисък брой на оправдателните присъди и общ брой оправдани лица, което ги нарежда на четвърто място в страната. Окръгът е сред първите и по друг много важен показател – нисък брой върнати дела от съда 10 през м.г.

Според отчета прокурорите от Окръжна прокуратура са наблюдавали общо 5621 досъдебни производства, от които образувани през годината – 3123. По досъдебните производства традиционно водещо място и през 2018 г. заемат престъпленията против собствеността 1082. На второ място са общоопасните престъпления 1079, а на трето – престъпленията против личността 355.

Като положителна се запазва тенденция за съкращаване на сроковете, в които протича съдебното производство, което се дължи на подобреното качество на разследването и на внесените обвинителни актове.

Н. ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Окръжна прокуратура отчита нисък ръст на оправдателни присъди и върнати от съда дела

  • 29.03.2019 в 11:37
    Permalink

    В Търново съд няма всички играят за полицията и прокуратурата.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!