43 четения

Социалистите почетоха 75-ата годишнина от Балванската битка

СОЦИАЛИСТИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ОБЛАСТТА, ОТ ГАБРОВО И СЕВЛИЕВО ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ В БАЛВАНСКАТА БИПТА. Активисти на БСП и Антифашисткия съюз се събраха край едноименния паметник, за да отбележат 75-ата годишнина от гибелта на партизаните от Габровско-Севлиевския отряд. Народните представители от Велико Търново Весела Лечева и Валентин Ламбев и от Габрово Кристина Сидерова, лидерите на социалистите в двете области Петко Тюфекчиев и Николай Григоров, кметът на Сухиндол инж. Пламен Чернев, както и кметът на Балван Недьо Георгиев, който беше символичен домакин на събитието, бяха сред десетките, избрали в съботния ден да почетат паметта на загиналите герои.

38 партизани са водили сражение срещу 4000 в пъти по-добре въоръжени жандармеристи, полицаи и войници. Партизаните дават 11 жертви, но успяват да отбият атаките. Днес като спомен от тази битка съществуват два паметника – Антифашисткият мемориален комплекс край Балван, където всяка година се събират социалистите, за да отдадат почит пред загиналите партизани, и още един, който се намира в землището на с. Ветринци, там, където в действителност са се водили сраженията. Тази година социалистите положиха цветя и пред този паметник.

„Днес сме тук, за да изразим своята почит и признателност и да сведем глави пред подвига на героите ни. Тези, които ни завещаха каузата за свободна и справедлива страна – подвиг, който няма да забравим“, каза в словото си народният представител Весела Лечева.

„Почитаме 75 г. безсмъртие, 75 г. почит към подвига на тези млади българи. Затова ние като наследници на тези герои сме длъжни да отстояваме техния подвиг и в предстоящите избори да покажем, че имаме силите, възможността и желанието да променим България“, бяха думите на Валентин Ламбев.

Пред насъбралото се множество говори и областният лидер на БСП Петко Тюфекчиев.

Кметът на Сухиндол Пламен Чернев припомни, че жертви в тази битка е дало и борбеното село Коевци. „Ние имаме 11 убити партизани от Габровско-Севлиевския отряд. Баба Съба Енева даде всичките си четири деца в антифашистката борба. Затова трябва да се помни и да се знае, че фашизъм в България е имало“, заяви инж. Чернев.

След като официалните гости и участниците в поклонението сведоха глави пред паметта на загиналите партизани и положиха цветя пред паметника, денят продължи с изпълненията на състави от Габрово, Балван и Велико Търново.

С. БОЯНОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *