37 четения

Студенти от първия випуск историци и географи във ВТУ се събраха 30 г. след завършването си

БЛИЗО 30 ВЪЗПИТАНИЦИ НА ПЪРВИЯ ВИПУСК В СПЕЦИАЛНОСТТА „ИСТОРИЯ И ГЕОГРАФИЯ“ НА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ СЕ СЪБРАХА ВЪВ ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ, за да отпразнуват 30 г. от завършването си. Точно 52-ма са били студентите, приети през 1984 г., за да учат в първата по рода си за България бинарна специалност. В събота те се срещнаха в култовата за историци и географи 321 аудитория, където ги посрещнаха ректорът на университета проф. Христо Бонджолов, преподаватели, които са ги обучавали в периода 1984 – 89 г., доц. д-р Владимир Попов, първият демократично избран ректор, ръководил ВТУ в периода 1991 – 1995 г., врид декана на Историческия факултет доц. д-р Петя Събева, ръководителите на две от катедрите в Историческия факултет – проф. Атанас Дерменджиев – на катедра „География“, и проф. Валентин Спиридонов – на катедра „Нова и най-нова обща история“, проф. Людмил Спасов, който е бил зам.-декан при създаването на специалността, проф. Иван Марков, един от първите асистенти, и много студенти. Той призна, че това е випуск, който никога няма да бъде забравен, защото като студенти всички тези хора са били креативни и изключително мотивирани. Сред официалните гости беше и 76-годишната Тоня Трендафилова, дългогодишен инспектор и „живата история на факултета“.

Много сълзи, прегръдки и спомени съпътстваха срещата на първите студенти по история и география. Някои преподаватели дори поискаха прошка от някогашните си студенти, задето са ги тормозили на изпити, което допълнително препълни срещата с емоции и я превърна в истинско преживяване за всички.

„Тук сте и аз приемам това като знак на благодарност и уважение. Не помня имената на всички ви, но помня лицата ви и съм убеден, че и ви не сте забравили първите си преподаватели. Знам, че всички сте се реализирали, вероятно не всички сте напълно удовлетворени, но някои обстоятелства в живота не са само въпрос на знания и умения, а и на шанс. Не се отчайвате, ако има неудачи, надскачайте ги“, каза на випускниците проф. Владимир Попов.

„От 32 г. не съм тук, но никога не съм преставал да мисля за ВТУ и за Историческия факултет – моя университет и моя факултет. По пътища незнайни се оказах зам.-декан на Историческия факултет, когато декан беше доц. Георги Плетньов. През есента на 1983 г. пристигна писмо, че трябва да създадем специалност „История и география” и доц. Плетньов ме изпрати в Софийския университет, за да участвам в разработването на учебните планове за новата специалност. Беше изключително трудно, но се справихме“, върна се назад във времето и проф. Людмил Спасов, който си спомни, че тогава за специалността са кандидатствали около 2500 – 3000 студенти. „В моя спомен оставате като много силен курс. С радост си спомням, че съм бил част от групата, допринесла за създаването на тази специалност“, призна още проф. Людмил Спасов.

„Надявам се да сме поставили здрава основа, за да може името на нашия университет да се чува с добро. Това е традицията, нещото, на което трябва да стъпят младите хора, които сега идват след нас – да пазят институцията, да се връщат обратно в своя университет, да се опират на своите учители и преподаватели”, каза в приветствието си ректорът на висшето училище проф. Христо Бонджолов.

„СПОМЕНИТЕ СА МНОГО. НИЕ ПОДДЪРЖАМЕ ТОПЛИ ОТНОШЕНИЯ, ЧЕСТО СЕ СЪБИРАМЕ, МОЖЕ БИ ЗАЩОТО БЯХМЕ ПЪРВОПРОХОДЦИТЕ В СПЕЦИАЛНОСТТА. Може би най-милото е, че можем да отдадем почит към университета сега, към всички преподаватели, които са ни дали част от себе си. И се надяваме това да стане традиция“, каза Ирена Радева, една от първопроходците. Днес Ирена Радева работи в Регионалното управление на образованието във Варна.

По-голямата част от завършилите първия випуск „История и география“ са се реализирали в сферата на образованието, някои вече са зам.-директори и директори на училища, някои работят в общинските и областни администрации, някои от тях са вече преподаватели във ВТУ. Най-много обаче са учителите, което е била основната идея на специалността. „Тя е създадена, за да обучава учители и до днес остава много търсена и това са местата, които най-бързо се попълват по време на кандидатстудентската кампания“, коментира доц. Петя Събева, която до днес изпълняваше длъжността декан на историците.

ПЪРВИТЕ ИСТОРИЦИ И ГЕОГРАФИ СА ИМАЛИ ЗНАМЕ, КОЕТО В СЪБОТА СЕ ПОЯВИ НА СРЕЩАТА ВЪЗСТАНОВЕНО И БЕШЕ ПРЕДАДЕНО В РЪЦЕТЕ НА настоящите четвъртокурсници. Те пък от своя страна наесен ще го предадат на първи курс, които ще бъдат 35-ия випуск „История и география“.

Студентите от тази специалност си имат и клетва, която произнесоха отново на глас. Те бяха подготвили и благодарствено писмо от випуска, което връчиха на ректора проф. Христо Бонджолов.

Бившите и настоящи студенти поднесоха венец и цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий. След това випускниците засадиха кедрова фиданка зад централната библиотека, където ще бъде обособена читалня на открито. Срещата продължи с разходка в музея на ВТУ, където първите студенти по история и география оставиха свои снимки от времето, в което са учили във вуза.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *