Четирима студенти от ВТУ отиват на олимпийски игри по право във Виена

360 отбора по света участват в състезанието, младите търновци трябва да се преборят с представители на университети от САЩ, Индия, Иран и Италия

 

ЧЕТИРИМА СТУДЕНТИ ОТ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ЩЕ УЧАСТВАТ В НАЙ-МАЩАБНОТО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ПРАВО VIS MOOT, ПО-ИЗВЕСТНО КАТО ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ ПО ПРАВО. Петокурсниците Силвия Йовчева, Елис Хайриева, Пламен Пантелеев и Гергана Радославова, която е в четвърти курс, ще защитават честа на вуза. 360 отбора от целия свят участват в това състезание, което винаги се провежда в Юридическия факултет на Виенския университет. „Международно търговско право и арбитраж“ е темата на състезанието. В него студентите трябва да решат казус, който предварително е зададен от журито. Младите юристи влизат и в ролята на ищци, и в ролята на ответници. В първата фаза на турнира по право търновските студенти ще трябва да влязат в директен сблъсък с други четири отбора, които са определени на случаен принцип. Тази година ние ще бъдем ищци срещу отборите на университет от Индия и срещу Верона, а ответниците – срещу университета на Северен Техеран в Иран и срещу Станфордския университет в САЩ.

Всички отбори преминават през тази фаза, като най-добрите 64 продължават в следващата. Тогава вече следват преки елиминации, за да останат само два отбора – финалисти. Досега български отбор не е успявал да стигне до този кръг на турнира, казва Илиян Байчев, преподавател по право и създател на първия отбор на ВТУ. Освен това е и единственият, който вече е съдийствал в едно от студентските състезания по право – „Джесъп“ във Вашингтон, САЩ. ВТУ има отбор за Виена вече пета поредна година и участва заедно с отбора на Софийския университет. Сега за първи път свои представители в състезанието ще прати и УНСС.

„В Америка и в много европейски страни това състезание във Виена е част от учебната програма. Има университети, в които студентите го изучават цяла година. При нас арбитражът изобщо не се учи, непозната материя са и правилата, и особеностите на международната продажба на стоки. Като добавим и факта, че абсолютно всички документи в това състезание са на английски език, студентите се подготвят на английски език и така трябва да пледират, разбираш колко е тежка и сложна организацията“, признава Илиян Байчев.

Студентите от ВТУ успяват да се подготвят за състезанията само благодарение на треньорите си, които са бивши участници в българските отбори в олимпиадата по право. Адвокатите Сева Памукчиева, която е представител на Търновската адвокатура, Анастасия Грунова, Цветелина Димитрова и Яна Тодорова, които работят в София, помагат на търновските студенти. С четиримата олимпийци работят и двама докторанти по международно право и международни отношения във ВТУ – Христо Ангелов, асистент по семейно и наследствено право и по международно частно право и Стелияна Златева, участник в първия ни отбор.

ПОДГОТОВКАТА ЗАПОЧВА В ДЕНЯ, В КОЙТО СТУДЕНТИТЕ НАУЧАТ НОВИЯ КАЗУС. Това обикновено се случва през октомври. Казусът е описан на английски език и се простира на… 60 страници. Тази година проблемът е свързан с продажбата на биологичен материал от расови коне. В документацията, която студентите получават, има фактури, документи, имейли, фирми, държави, които участват в спора. Имената им са измислени, казусът – също, но на практика той е съставен на базата на реално случили се подобни арбитражи някъде по света.

„Проблемът е следният – двете страни са се споразумели за три доставки на биологичен материал от расови коне. Обаче преди последната доставка едната страна вдига цената, без това да е заложено в предварителния договор. Тези незадълбочени преговори водят да сериозни проблеми, защото втората страна отказва да плати доставката и в един момент представителите й спират да си вдигат телефоните“, обяснява казуса Силвия Йовчева.

„Когато се запознаем с проблема, започваме да подготвяме писмената защита, като трябва да се подготвим и като ищци, и като ответници. И от двете страни трябва да напишем меморандуми. Всеки меморандум е от по 100 страници и задължително на английски език“, допълва Пламен Пантелеев. Елис и Гергана уточняват, че всеки арбитраж има две части – процедурна и по същество. Първо се налага да защитят тезата си, че казусът трябва да бъде гледан в арбитража, а след това вече започва същинското дело, в което те събират достатъчно аргументи за и против и на двете страни. Което означава, че още в първата фаза на подготовката си, младите юристи трябва да са написали четири меморандума, да ги представят на комисията, за да продължат напред.

След това започват да се упражняват в пледоариите, правят го всеки ден по два пъти. Често тренират по скайп със свои колеги от други университети. „Самото състезание е непредвидимо. Ние имаме 14 минути да пледираме, като всяко пледиране е различно. Съдиите ни прекъсват, понякога въпросите им ни подвеждат, понякога ни помагат. Случва се и да не успеем да изкажем почти нищо от предварително подготвената пледоария, защото трябва да отговаряме на въпросите“, разказва Силвия.

За да се подготвят за състезанието, отборите имат предварителни състезания. За търновските олимпийци те са две – едното в Софийския университет, другото в Белград.

Спонсор на търновския отбор вече за трета поредна година е Висшият адвокатски съвет, помагат още ВТУ чрез Студентския съвет и „Кроношпан”.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.