В НДК ще се състои единственият фестивал в Югоизточна Европа за документално кино, посветен на изкуството

В НДК на 4 април започва единственият фестивал в Югоизточна Европа за документално кино, посветен на изкуството, Master of Art. Това съобщиха от НДК.
Сред филмите на фестивала, който за четвърта поредна година се провежда в НДК, е и номинираният за награди Грами „Ицхак“. Документалният филм на Алисън Черник надниква отвъд образа на превъзходния музикант Ицхак Пърлман, за да види човека, който е победил детския паралич. Човекът, който се е борил да извоюва своето място в обществото, въпреки болестта си. Запленяващият „Ицхак“ може да бъде гледан на 9 април, от 18.45 ч., в кино „Люмиер Лидл“.
Във фокуса на тазгодишното издание на Master of Art е новата конкурсна категория „Изкуство и власт“. В нея се обръща специално внимание на трудните взаимоотношения между артистите и тоталитарните режими по света. Сред филмите от тази категория може да бъде гледан „Последното приключение на кактусчето“ на 6 април, от 16.00 ч., в кино „Люмиер Лидл“. Документалният филм разказва за драматичната съдба на художника Велко Коцкар, който е арестуван след освобождението на Белград през 1944 г. с обвинение, че е агент на Гестапо. Филмът обаче разкрива далеч по-сложните отношения между изобразителното изкуството и властта в лицето на Сталин.
В категория „Театър и Кино“ „Ашкан“ ще разкрие информация, пазена в тайна до ден днешен. Филмът проследява историята на тайния затвор, където са отведени главните нацистки лидери, след победата на Съюзниците през 1945 г. Филмът ще бъде представен на 25 април, от 20.30 ч., в кино „Люмиер Лидл“.
Сред филмите за литература се откроява датският „Да сънуваш Мураками“. Филмът изобразява красиво сложното и необходимо изкуство на литературния превод. Историята проследява произведенията на Харуки Мураками през живота на Метте Холм, който превежда творбите на датски език за близо двадесет години. За живота на твореца, силата на думите и любовта към литературата, българската публика може да разбере повече на 5 април, от 20.15 ч., в кино „Люмиер Лидл“.
На 6 април, от 14.30 ч., кино „Люмиер Лидл“ ни отвежда в приказния свят на тортите и мечтите с „Фантазия от Ескриба“. Историята за живота на Кристиан Ескриба разказва за любовта към кулинарното изкуство и намирането на себе си далеч от родния дом.
Фестивалът Master of Art се организира от продуцентска компания „Спотлайт“ и фондация „Master of Art“ в партньорство с НДК. Проектът е финансиран от Програма „Култура“ на Столична община и е част от Календара на културните събития на София за 2019 г. Проектът се осъществява с подкрепата на Фонд „Култура“ на Община Варна.
Билети за Master of Art могат да бъдат закупени от касите на Билетния център на НДК и онлайн на tickets.ndk.bg на цени от 6 и 8 лв.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *