След проф. Николай Проданов и проф. Венка Кутева ректорът на ВТУ вдигна мерника и на Студентския съвет

 

 

„Великотърновският университет е в задънена улица, изборите може да се окажат нелегитимни“, обяви проф. Бонджолов

 

„ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ Е В ЗАДЪНЕНА УЛИЦА. И АКО НЕ РЕШИМ ПРОБЛЕМИТЕ СИ СЕГА, ИМА ВЕРОЯТНОСТ ИЗБОРИТЕ ЗА РЕКТОР ДА СЕ ОКАЖАТ НЕЛЕГИТИМНИ. Разчитам обаче на разума на студентите и на преподавателите, защото ние направихме всичко възможно нещата да вървят по установения законен ред. В изборна ситуация сме. Мандатът свършва, трябва да се избере ново колективно ръководство. Направихме възможното и невъзможното тези избори да бъдат проведени по реда и закона и съгласно правилника на ОС на ВТУ. Стигаме до това състояние да не можем сами да решим проблема, защото председателят на Студентския съвет отказва да проведе избори за попълване квотата на студентите в Общото събрание. И това неучастие на студентите в колективните органи поставя под много сериозен въпрос провеждането на изборите. Няма как изборите да станат, ако студентите се тръшкат и без никакви аргументи отказват да проведат събрание“, заяви на пресконференция ректорът на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов.

Той съобщи, че миналата седмица е пуснал сигнал до прокуратурата за нарушения в Педагогическия факултет, както и писмо до министъра на образованието Красимир Вълчев, в което го моли за съдействие. Казусът, над който министър Вълчев отново трябва да разсъждава, е свързан със студентската квота в Общото събрание на ВТУ.

„По закон ние нямаме никакви инструменти да задължим Студентския съвет да направи събрание, затова сме изпратили на всички членове уведомително писмо, за да им кажем, че има проблем и че ни се готви свищовският сценарий. Пропада Общото събрание, минава време, назначава се служебен ректор и накрая влиза ликвидатор. Искате ли да бъде така? Студентите освен права имат и отговорност към институцията.

Затова, ако те не се обърнат с лице към проблема, ги предупреждаваме: „… че на вас като студент може да бъде потърсена отговорност по чл. 74, ал. 2 от закона за висшето образование“. Това закани и заплахи ли са, или припомням какво пише в закона. Ние не сме детска градина. Не можем да казваме „Няма пък“ и „Не“ напук“, категоричен е проф. Бонджолов, който заяви, че няма да допусне 11 000 студенти да бъдат заложници на четирима-петима.

И понеже ръководството на вуза няма законова власт над Студентския съвет, ректорът е изпратил писмо до министъра, който има правомощията да се намеси. В това писмо проф. Бонджолов уведомява Красимир Вълчев за ситуацията около Студентския съвет, който „единствен отказва да спазва приетите правила и график за провеждане на изборите, като до този момент не са отговорили на нито едно писмо, изпратено от ЦИК или от мен в качеството ми на ректор, свързани с определянето на представителите на студентите и докторантите в Общото събрание на ВТУ“.

„ПОСТАВЯМЕ НА КАРТА БЪДЕЩЕТО НА УНИВЕРСИТЕТА, АКО НЕ РАЗРЕШИМ ТОЗИ ВЪПРОС“, ЗАЯВИ ОЩЕ РЕКТОРЪТ И ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ УВЕРИ, ЧЕ ФИНАНСОВОТО СЪСТОЯНИЕ НА ВТУ В МОМЕНТА Е СТАБИЛНО, ЗА РАЗЛИКА ОТ ФАЛИТА ОТПРЕДИ 4 Г. „Същите хора, които го фалираха, сега се изправят отново и започват да обвиняват нас за всички възможни и невъзможни неща, които сме правили и не сме правили. В момента задълженията на ВТУ, по които се водят дела, са приблизително половин милион, а бяха над 6 млн. лв.“, обясни ректорът. И уточни, че новата кредитна линия я е поискал като превантивна мярка преди Великден. „Преди Коледа ни бяха запорирани сметките от обръчите от фирми, чрез които е бил източван нашият университет преди четири и повече години, защото цялата история е започнала от 2009 г. Бяха ни заплашили, че и за Великден ще ни направят същия проблем, затова поисках мандат от Академическия съвет за тази кредитна линия, която може да се използва при нужда, само и единствено за заплати и стипендии“, заяви проф. Бонджолов. И допълни: „И сега какво да сложим кръст на всичко постигнато? Да го заличим само заради ината на някои, които решават, че политическата им кариера е заложена на карта и че ще изгубят ВТУ, който им бил даден. Не знам кой им го е дал. И че ще управляват така 20 г. със студентска квота. 800 преподаватели сме заложници на група студенти, партийно организирани. Всички го знаят това е публична тайна 20 г. и защо не влиза прокуратурата след като има нарушение на Закона за висше образование“.

РЪКОВОДСТВОТО НА ВТУ Е ИЗПРАТИЛО И СИГНАЛ ДО ПРОКУРАТУРАТА ЗА ДОПУСНАТИ НАРУШЕНИЯ В ПЕДАГОГИЧЕСКИЯ ФАКУЛТЕТ. „Прокуратурата ще преценява дали данните са достатъчни за следствено дело, или не. Но понеже проф. Венка Кутева се изтъкна като голям декан, да ви кажа, че факултетът под ръководството на Венка Кутева като декан е на предпоследно място в България в рейтинговата система сред останалите педагогически факултети, които са общо осем. След нас е само Шуменският университет. Ако това е постижение за направление педагогика, какво повече да коментирам“, заяви и зам.-ректорът чл.-кор. проф. Стоян Буров. Той беше категоричен, че не Педагогическият, а Филологическият факултет е с най-сериозния брой студенти.

Зам.-ректорът обясни и това, че още през 2016 г. има заповед на ректора за наказание на проф. Венка Кутева за това, че е конституирала с нейна докладна записка нелегитимно жури за защита на дисертация на един докторант. „Наложи се да се анулира изборът и втори път да се конституира жури. Това е уникален случай в нашия университет. И тя беше наказана със забележка. По същата процедура е наказан и проф. Проданов, който тогава беше зам.-ректор по научната дейност“, потвърди проф. Буров.

„В ПЕДАГОГИЧЕСКИЯ ФАКУЛТЕТ ЦАРИ ХАОС В ОРГАНИЗАЦИЯТА НА УЧЕБНИЯ ПРОЦЕС И ГЛАВНА ВИНА ИМА ДЕКАНЪТ, ЗАЩОТО ТЯ Е РАЗРЕШИЛА НА 25% ОТ СТУДЕНТИТЕ ОБУЧЕНИЕ ПО ИНДИВИДУАЛЕН ПЛАН. Нито един от тези студенти няма изготвен индивидуален план, т.е. тя им е разрешила да не ходят на занятия. Това са 183 студенти – цял един курс. Всичко това излиза наяве сега, затова и сега започват проверки. Направени са проверки и в другите факултети, никъде няма нарушения“, заяви зам.-ректорът. И уточни, че предмет на прокурорската проверка остават и парите по магистърските програми. Според информацията, изнесена от проф. Бонджолов и проф. Буров, в рамките на мандата проф. Кутева е получила хонорар от над 30 000 лв. „Тя е допуснала на човек, който е в отпуска, да му се възлагат часове. Той води часове в магистърските програми и му се дават пари. Проф. Пламен Легкоступ е получил над 22 000 лв. хонорар, докато е бил в отпуск и е бил в Китай. Значи той е в неплатен отпуск и си води часовете дистанционно, заяви още проф. Буров.

„Заради всичко това й предложих да подаде молба за освобождаване като декан и да я накажа с последно предупреждение. В противен случай ще я уволня дисциплинарно. Все още не съм я уволнил, но вероятно ще го направя“, заяви ректорът на ВТУ.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

One thought on “След проф. Николай Проданов и проф. Венка Кутева ректорът на ВТУ вдигна мерника и на Студентския съвет

  • 03.04.2019 в 22:23
    Permalink

    Браво. Твърда ръка трябва срещу опитите на комуниситите от БСП и проф. Кутка Венева да овладеят ВТУ

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *