32 четения

Осем проекта си разделиха 50 000 лв. по програма „Изкуство и култура“ на Търновската община

ОСЕМ ПРОЕКТА ПОЛУЧИХА ФИНАНСИРАНЕ ПО ПРОГРАМА „ИЗКУСТВО И КУЛТУРА“ НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ТАЗИ ГОДИНА. Бюджетът на програмата е 50 000 лв. и средствата бяха разпределена след заседание на комисията, която оценява и класира проектните предложения.

Най-голямата сума – 9840 лв., получава организацията „Тристан филм“, която ще трябва да изработи филм за читалище „Надежда 1869“. Тази година най-старото читалище във Велико Търново чества своята 150-а годишнина. Режисьорът Станимир Трифонов е този, който ще работи върху филма.

По 8000 лв. получават сдруженията „Пумпал“ и „Фюжън Уей“. Първата организация иска да направи фестивал на уличните изкуства Rails. Идеята на авторите, които са художници, е да направят графити фестивал с участие на български артисти от най-високо ниво. Културно събитие от такъв вид и с такива размери не е провеждано досега във Велико Търново и никъде в България през последните няколко години. Художниците са избрали да рисуват върху новоизградената стоманобетонна стена по подхода към гара Трапезица и станцията на фуникуляра, която води към самия хълм.

„Фюжън Уей“ е организацията, която през последните две години организира в старата столица фестивал на китарите. Тази година проектът е посветен на музицирането като иновативно изкуство, което съчетава в себе си различни традиционни и съвременни култури и жанрове.

6995 лв. получава ТД „Трапезица – 1902“, за да реализира за пореден път проекта си „Изкуство сред природата“. Това лято студентите ще работят върху изграждането на интерактивни артинсталации от дърво, камък и метал.

С 5800 лв. програмата финансира и проекта на сдружение „П.И.Т.А.“. Зад него стои Гергана Пенова, която миналата година реализира идеята си „Отражения – претворено наследство“, а сега е посветила проекта си на символите на Велико Търново.

5365 лв. получава и най-голямата школа за латинотанци Un beso, за да реализира за седми път фестивал на танца и латино културата. Латино фиестата продължава три вечери и ще бъде отново в пространството около Художествената галерия и Паметника на Асеневци.

С 4000 лв. програмата финансира дейностите на организацията „Ай Ер Ви Интернешънъл“, която е заявила поредица от изложби в галерия Heerz Tooya. Финансиране получава и проектът на „ВТ Инвест“, които отново са подготвили програма, наречена „1 кв. м изкуство“.

15 бяха всички проектни предложения, които постъпиха за финансиране по програмата „Изкуство и култура“. Четири от тях не бяха допуснати още при разглеждане на документите, два отпаднаха по време на дискусията в комисията. Не получи финансиране и проектът за Международен кино-литературен фестивал на „Синелибри“ ООД с идеята този фест да влезе в културния календар на Община Велико Търново.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *