95 четения

Проектираха укрепването със 140 тръби на свлачището под Царевец

2 млн. трябва да ни дадe държавата за ремонта на участъка, който се срива над „Св. 40 мъченици“, може да се ремонтира за месец

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ВЕЧЕ Е ГОТОВА С ПРОЕКТА ЗА УКРЕПВАНЕ И РЕМОНТ НА ПЪТЯ ПОД ЦАРЕВЕЦ, КОЙТО СЕ СРИНА ТОЧНО ПРЕДИ ГОДИНА. По план реконструкция на цялото свлачище може да стане за десетина дни при осигурено финансиране. „Чакаме средствата от държавата и в момента, в който ги получим, за което имаме уверение, го почваме. Изпълнител е „Пътни строежи ВТ“, с които имаме рамков договор. Докато трае ремонтът, участъкът ще се затвори и автомобилите ще минават от другата страна покрай кв. „Света гора“ и Балдуиновата кула“, коментира зам.-кметът по териториалното и селищно устройство проф. Георги Камарашев. Самият той се надява парите да постъпят по сметките на общината до броени дни, за да може цялото строителство да приключи преди старта на туристическия сезон. Той припомни, че пътят някога е правен върху насип, който не е бил укрепван. Според археолози на това място в миналото населението е карало с каруци пръст и отломки, за да се оформи подход в посока Арбанаси и реката. Покрай археологическите проучвания на манастира „Великата лавра“ насипът е подкопан и миналата година точно за празника на града част от пътя падна, а в района бе създадена временна организация със светофар само в едната лента.

ВЕЧЕ Е ЯСНА ТЕХНОЛОГИЯТА, ПО КОЯТО ЩЕ СЕ НАПРАВИ ПЪТЯТ МЕЖДУ КРЕПОСТТА ЦАРЕВЕЦ И ЦЪРКВАТА „СВ. 40 МЪЧЕНИЦИ“. От кметството разясниха сроковете и детайлите за това какво точно ще се прави по отсечката от площада на крепостта към моста в кв. „Асенов“ и Арбанаси.

Община Велико Търново вече е внесла проекта за необходимите дейности в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, очаква се отпускане на финансиране. Засегнатият уличен участък е част от третокласния републикански път III-514, свързващ старата столица с Арбанаси и Горна Оряховица. При стартирането на укрепителните дейности улица „Св. Климент Охридски“ ще бъде затворена за движение в участъка от площад „Цар Асен I“ до Владишкия мост. Дотогава ще бъдат цялостно преасфалтирани улиците „Читалищна“ и „Михаил Кефалов“, които ще поемат пренасоченото движение.

БЛИЗО 160 МЕТРА Е ДЪЛЖИНАТА НА ЗОНАТА, В КОЯТО СА ПЛАНИРАНИ УКРЕПИТЕЛНИ МЕРОПРИЯТИЯ. ЦЕЛТА Е ДА БЪДАТ ОБХВАНАТИ КАКТО УЧАСТЪКЪТ НА СРУТВАНЕТО, ТАКА И СЪСЕДНИТЕ ЧАСТИ, ЗА ДА БЪДАТ ИЗБЕГНАТИ РИСКОВЕТЕ ОТ ДРУГИ СВЛИЧАНИЯ. Изпълнена ще бъде пилотна система с 12 фрагмента, всеки от които е с 12 пилоти, представляващи тръби от стоманобетон, забити в земята на голяма дълбочина. Общият брой на укрепителните съоръжения ще бъде над 140. Изградена ще бъде също подпорна стена, ще бъде оформено отводняване. Тези строително-укрепителни работи, както и възстановяването на тротоарния и уличния участък, са оценени на около 1 милион лева.

Свличането на земна маса бе резултат от интензивните валежи от сняг и дъжд през последните 10 дни на март 2018 г. Още тогава кметът на Велико Търново Даниел Панов възложи геоложки сондажни дейности и спешно изготвяне на проект за укрепване на земната маса, който чака финансиране.

Стилян НАЙДЕНОВ

3 коментара за “Проектираха укрепването със 140 тръби на свлачището под Царевец

 • 03.04.2019 в 13:33
  Permalink

  Разгеле доживяхме!!!!!!

  Отговор
 • 03.04.2019 в 14:50
  Permalink

  Община Велико Търново, Вие имате ли представа как се изгражда укрепителна конструкция от 144 изливни пилоти и ст. бетонова подпорна стена? За какви 10 дни говори зам. кмета! Ако се пусне пътя за началото на следващия зимен сезон, ще е добре! Не лъжете хората!

  Отговор
 • 05.04.2019 в 8:58
  Permalink

  Не искам да чувам критики за Община Търново! Кметът е сериозен и си върши работата

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *