Ректорът на ВТУ заплаши с разправа още един кандидат за поста му | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Ректорът на ВТУ заплаши с разправа още един кандидат за поста му

Публикувана на: 03.04.2019г. 7418 прегледа

„РЕКТОРЪТ НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ ПРОФ. ХРИСТО БОНДЖОЛОВ МИ ПОСТАВИ УЛТИМАТУМ ДА ПОДАМ ОСТАВКА КАТО ДЕКАН НА ПЕДАГОГИЧЕСКИЯ ФАКУЛТЕТ. Каза ми, че ако го направя, ще ми се размине с последно предупреждение. Ако откажа, ще бъда дисциплинарно уволнена. Аз оставка няма да подам, въпреки психическия натиск, на който съм подложена от деня, в който обявих кандидатурата си за ректор на ВТУ в предстоящите на 20 май избори“, заяви проф. Венка Кутева. Тя каза още, че няма представа за какво ще бъде наказана с последно предупреждение, защото до момента тя няма никакви други административни санкции. Не е получила и отговор на въпроса защо точно трябва да си подаде оставката като декан на най-големия и най-мощния в момента факултет на ВТУ. Студентите му са близо 3000, при положение че в целия университет студентите са 7100.

За разлика от останалите факултети, педагогическият успява да попълни цялата си държавна поръчка. Включително и заявените места в трите нови специалности там. От всичките 1401 магистри, приети тази учебна година, 1000 учат в Педагогическия факултет. Това е и единственият факултет, в който са назначени 30 млади асистенти и главни асистенти, нещо, което не се е случвало в 55-годишната история на ВТУ, категорична е проф. Венка Кутева.

„Целият този тормоз над мен и над колегите, които застанаха зад кандидатурата ми за ректор, а това са деканите на Факултета по математика и информатика проф. Мирослав Гълъбов, на Факултета по изобразително изкуство доц. Борис Желев и на бившия зам.-ректор проф. Петко Петков, започнаха, след като ние дадохме пресконференция и обявихме, че ще участваме в изборите за ректор. Зам.-ректорът проф. Стоян Буров дори пусна до ректора сигнал срещу мен, че участвам в организирани групи за извършване на „престъпления“. Позволете ми сега да не коментирам този документ, защото той ще бъде обект на разглеждане от други институции“, каза още проф. Кутева.

В ПРОТИВОРЕЧИЕ СЪС ЗАКОНА ЗА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ СА БИЛИ ПРОВЕДЕНИ ПОСЛЕДНИТЕ ДВА АКАДЕМИЧЕСКИ СЪВЕТА НА ВТУ. А именно на тях са били гласувани два от най-важните документи за провеждане на предстоящите ректорски избори – правилникът и графикът. И понеже тези решения са нелегитимни, те поставят под съмнение и изхода от изборите на 20 май. „Дори и да проведем тогава гласуването, изборите няма да бъдат честни и могат да бъдат обжалвани. За да предотвратим това, ние подадохме жалба до Административния съд и пуснахме писмо до премиера на България Бойко Борисов, до министъра на образованието Красимир Вълчев и до Милена Дамянова, която е председател на комисията по образование и култура в Народното събрание. Настояваме тези институции да се намесят, за да бъде предотвратен един нечестен избор, който ще навреди на доброто име на университета“, допълва проф. Мирослав Гълъбов.

И уточнява, че В МОМЕНТА В АКАДЕМИЧЕСКИЯ СЪВЕТ НА ВТУ НЯМА НИТО ЕДИН ПРЕДСТАВИТЕЛ НА СТУДЕНТИТЕ, защото и петимата студенти, които имат право на глас, са били отстранени от Академическия съвет. Мотивите са неясни и са свързани или с нисък успех, или с недостатъчно кредити, нещо, което би трябвало да е ясно още в началото на годината, коментира и проф. Петко Петков. Но дори и да са прегрешили тези студенти, процедурата изисква веднага да бъде свикано Общо събрание на вуза и то да попълни студентската квота. Грубо нарушение на закона е в Академическия съвет да няма нито един студент, категорични са преподавателите.

Те признават и това, че са безсилни да реагират на ултиматума и ако проф. Венка Кутева бъде наистина дисциплинарно уволнена, нейната единствена възможност е да обжалва в съда. Това обаче ще й попречи да участва в изборите за ректор. „Това няма да е първото уволнение на преподавател във ВТУ. Само за последната седмица ВТУ изгуби две такива дела. Едното – срещу проф. Николай Проданов, другото го спечели докторантът Ивайло Джеленов. И ей така университетът олекна с още близо 1800 лв., които трябва да изплати“, коментира проф. Мирослав Гълъбов.

„Истината е, че ние поискахме преди време да бъде решен още един въпрос, който е в противоречие с правилата, които ние сами сме приели. Поискахме да бъде освободен от поста зам.-ректор проф. Стоян Буров, защото той е пенсионер. Според правилата, които сме гласували, всички пенсионери трябва да освободят ръководната длъжност, която заемат. Диалог така и не последва. Както не получихме и отговор защо на последния Академически съвет ректорът поиска отново позволение да вземе 1 млн. лв. заем, при положение че той непрекъснато ни уверява, че университетът е в добро финансово положение. Затова поискахме да разберем актуалното финансово състояние на университета, но отговорът беше, че няма причина да включваме такава точка в дневния ред“, казва още проф. Петков и допълва: „Най-недопустимо е да се напада по този начин дама. Защото проф. Венка Кутева е преди всичко дама. Такова поведение е немъжкарско и недопустимо и минава всякакви граници“.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

loading...

Коментари за "Ректорът на ВТУ заплаши с разправа още един кандидат за поста му"

  • 03.04.2019 в 11:18

    Проф. Кутева е добър човек, от лични впечатления го казвам. Но ще й бъде трудно да успее да се пребори за ректорския пост поради много причини, като две от тях са много натежаващи – първо, че сегашния ректор е кандидатът на ГЕРБ, а тя е активен кадър на БСП, и второ – тръгва да се обвързва с компрометирали се лица като Легкоступ и неговите хора, които доведоха ВТУ до финансова съсипия. Трябва да побърза да се разграничи от тези хора, ако иска да успее!
    А за битката ГЕРБ-ДПС срещу БСП-ВМРО на ниво ВТУ – ще бъде доста интересно да се види как стои политическата картина в т.нар. „академични среди“.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!