Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Ректорът на ВТУ заплаши с разправа още един кандидат за поста му

„РЕКТОРЪТ НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ ПРОФ. ХРИСТО БОНДЖОЛОВ МИ ПОСТАВИ УЛТИМАТУМ ДА ПОДАМ ОСТАВКА КАТО ДЕКАН НА ПЕДАГОГИЧЕСКИЯ ФАКУЛТЕТ. Каза ми, че ако го направя, ще ми се размине с последно предупреждение. Ако откажа, ще бъда дисциплинарно уволнена. Аз оставка няма да подам, въпреки психическия натиск, на който съм подложена от деня, в който обявих кандидатурата си за ректор на ВТУ в предстоящите на 20 май избори“, заяви проф. Венка Кутева. Тя каза още, че няма представа за какво ще бъде наказана с последно предупреждение, защото до момента тя няма никакви други административни санкции. Не е получила и отговор на въпроса защо точно трябва да си подаде оставката като декан на най-големия и най-мощния в момента факултет на ВТУ. Студентите му са близо 3000, при положение че в целия университет студентите са 7100.

За разлика от останалите факултети, педагогическият успява да попълни цялата си държавна поръчка. Включително и заявените места в трите нови специалности там. От всичките 1401 магистри, приети тази учебна година, 1000 учат в Педагогическия факултет. Това е и единственият факултет, в който са назначени 30 млади асистенти и главни асистенти, нещо, което не се е случвало в 55-годишната история на ВТУ, категорична е проф. Венка Кутева.

„Целият този тормоз над мен и над колегите, които застанаха зад кандидатурата ми за ректор, а това са деканите на Факултета по математика и информатика проф. Мирослав Гълъбов, на Факултета по изобразително изкуство доц. Борис Желев и на бившия зам.-ректор проф. Петко Петков, започнаха, след като ние дадохме пресконференция и обявихме, че ще участваме в изборите за ректор. Зам.-ректорът проф. Стоян Буров дори пусна до ректора сигнал срещу мен, че участвам в организирани групи за извършване на „престъпления“. Позволете ми сега да не коментирам този документ, защото той ще бъде обект на разглеждане от други институции“, каза още проф. Кутева.

В ПРОТИВОРЕЧИЕ СЪС ЗАКОНА ЗА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ СА БИЛИ ПРОВЕДЕНИ ПОСЛЕДНИТЕ ДВА АКАДЕМИЧЕСКИ СЪВЕТА НА ВТУ. А именно на тях са били гласувани два от най-важните документи за провеждане на предстоящите ректорски избори – правилникът и графикът. И понеже тези решения са нелегитимни, те поставят под съмнение и изхода от изборите на 20 май. „Дори и да проведем тогава гласуването, изборите няма да бъдат честни и могат да бъдат обжалвани. За да предотвратим това, ние подадохме жалба до Административния съд и пуснахме писмо до премиера на България Бойко Борисов, до министъра на образованието Красимир Вълчев и до Милена Дамянова, която е председател на комисията по образование и култура в Народното събрание. Настояваме тези институции да се намесят, за да бъде предотвратен един нечестен избор, който ще навреди на доброто име на университета“, допълва проф. Мирослав Гълъбов.

И уточнява, че В МОМЕНТА В АКАДЕМИЧЕСКИЯ СЪВЕТ НА ВТУ НЯМА НИТО ЕДИН ПРЕДСТАВИТЕЛ НА СТУДЕНТИТЕ, защото и петимата студенти, които имат право на глас, са били отстранени от Академическия съвет. Мотивите са неясни и са свързани или с нисък успех, или с недостатъчно кредити, нещо, което би трябвало да е ясно още в началото на годината, коментира и проф. Петко Петков. Но дори и да са прегрешили тези студенти, процедурата изисква веднага да бъде свикано Общо събрание на вуза и то да попълни студентската квота. Грубо нарушение на закона е в Академическия съвет да няма нито един студент, категорични са преподавателите.

Те признават и това, че са безсилни да реагират на ултиматума и ако проф. Венка Кутева бъде наистина дисциплинарно уволнена, нейната единствена възможност е да обжалва в съда. Това обаче ще й попречи да участва в изборите за ректор. „Това няма да е първото уволнение на преподавател във ВТУ. Само за последната седмица ВТУ изгуби две такива дела. Едното – срещу проф. Николай Проданов, другото го спечели докторантът Ивайло Джеленов. И ей така университетът олекна с още близо 1800 лв., които трябва да изплати“, коментира проф. Мирослав Гълъбов.

„Истината е, че ние поискахме преди време да бъде решен още един въпрос, който е в противоречие с правилата, които ние сами сме приели. Поискахме да бъде освободен от поста зам.-ректор проф. Стоян Буров, защото той е пенсионер. Според правилата, които сме гласували, всички пенсионери трябва да освободят ръководната длъжност, която заемат. Диалог така и не последва. Както не получихме и отговор защо на последния Академически съвет ректорът поиска отново позволение да вземе 1 млн. лв. заем, при положение че той непрекъснато ни уверява, че университетът е в добро финансово положение. Затова поискахме да разберем актуалното финансово състояние на университета, но отговорът беше, че няма причина да включваме такава точка в дневния ред“, казва още проф. Петков и допълва: „Най-недопустимо е да се напада по този начин дама. Защото проф. Венка Кутева е преди всичко дама. Такова поведение е немъжкарско и недопустимо и минава всякакви граници“.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

One thought on “Ректорът на ВТУ заплаши с разправа още един кандидат за поста му

  • 03.04.2019 в 11:18
    Permalink

    Проф. Кутева е добър човек, от лични впечатления го казвам. Но ще й бъде трудно да успее да се пребори за ректорския пост поради много причини, като две от тях са много натежаващи – първо, че сегашния ректор е кандидатът на ГЕРБ, а тя е активен кадър на БСП, и второ – тръгва да се обвързва с компрометирали се лица като Легкоступ и неговите хора, които доведоха ВТУ до финансова съсипия. Трябва да побърза да се разграничи от тези хора, ако иска да успее!
    А за битката ГЕРБ-ДПС срещу БСП-ВМРО на ниво ВТУ – ще бъде доста интересно да се види как стои политическата картина в т.нар. „академични среди“.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *