Употребата на алкохол забавя развитието на мозъка

Учени от Орегонския университет за здравеопазване и наука установиха, че консумацията на алкохол в детска и тийнейджърска възраст забавя развитието на мозъка, съобщи Юрик алърт.
Бил извършен експеримент със 71 макаци-резус на възраст от 3 до 5 години, която съответства на 12-17-годишна възраст при хората. Макаците-резус били разделени на две групи. Участниците в едната група пиели само вода, а тези в другата – спиртен разтвор или алкохолни напитки.
Половин година по-късно учените сравнили размерите на мозъка в двете групи с помощта магнитно-резонансна томография и изяснили до каква степен алкохолът е повлиял върху развитието му. Било констатирано, че при интензивна консумация на алкохол – около 4 халби бира дневно, всеки изпит грам чист алкохол на килограм телесна маса намалява с около 0,25 куб.см годишния обем на растежа на нервни тъкани.
Специалистите отбелязват, че мозъците на подрастващите са по-чувствителни към алкохола в сравнение с тези на възрастните хора, тъй като връзките между клетките не са толкова трайни и лесно могат да бъдат унищожени. В тази възраст мозъкът се настройва, за да съответства на задълженията и задачите на възрастните хора. Затова употребата на алкохол по време на формирането му може да повлияе върху възможностите за обучение през целия живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *