49 четения

900 танцьори и 140 изпълнители идват за два конкурса в Горна Оряховица

БЛИЗО 900 ТАНЦЬОРИ И 140 ВОКАЛНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ПРИСТИГАТ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА за участие в два конкурса – „Танцова въртележка“ и „Нова музика“. Домакин и на двете състезания е читалище „Напредък 1869“, което празнува 150 г.

От 12 до 14 април е танцовият конкурс, за който участие са заявили близо 900 танцьори. Участниците идват от 29 танцови школи от страната и са на възраст от 5 до 18 години. Децата и младите танцьори ще изпълнят общо 260 танца в три жанра – съвременни танци, характерни танци и класически балет. Танцьорите са разпределени в четири възрастови групи – от 5 до 8 г., от 9 до 11 г., от 12 до 16 г. и над 16 г. и в четири категории – солови изпълнители, дует или трио, група до осем танцьори и формация с над девет танцьори, казаха на пресконференция председателят на читалището Атанас Петров и секретарят Ваня Недева.

Председател на журито ще бъде Цветанка Гергинова, съдия в Националния конкурс „Път към славата“, хореограф в тв формата DanceStar Bulgaria, хореограф и ръководител на Студио за модерни танци G – София. Заедно с нея ще работят още трима експерти, сред които и Марин Удварев, балетен педагог от Велико Търново. Той е ръководител на най-новата балетна формация в старата столица – „Класика“, към читалище „Надежда“. Преди това е работил като балетист в театрите в Русе, Стара Загора и Пловдив.

Комисията ще определи победителите по три критерия – техника на изпълнение, хореография и композиция и сценично присъствие. 360 дипломи, 104 купи за I, II и III място, пет награди за хореография, 160 медала и две гранпри, ще бъдат раздадени по време на конкурса. Има предвидени и 13 специални награди.

140 ДЕЦА И МЛАДЕЖИ ОТ РУМЪНИЯ, БЕЛАРУС, МОЛДОВА, АЗЕРБАЙДЖАН, КОСОВО, КАКТО И ОТ БЛИЗО 20 БЪЛГАРСКИ ГРАДА СА ПОТВЪРДИЛИ УЧАСТИЕТО СИ В XIV МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА ПОПУЛЯРНА ПЕСЕН „НОВА МУЗИКА“, който започва на 19 април и е под патронажа на Министерството на културата.

Според статута на конкурса участниците са разделени в четири възрастови групи и в две музикални категории – индивидуални изпълнители и вокални формации. Индивидуалните певци ще се състезават в четири възрастови групи, а вокалните формации – в две възрастови групи. Досега участниците преминаха два тура, от тази година има и трети. В него влизат само изпълнителите с най-високи резултати от III и IV възрастова група и II група при вокалните формации. Само те ще имат право да се борят за трите големи награди на музикалното състезание – Гранпри, награда на спонсорите и награда „150 г. читалище Напредък 1869“.

За първи път и публиката ще има възможност да гласува и да избере своите фаворити сред децата от I и II възрастова група. Наградите на публиката са осигурени от спонсори – Петя Тихинова и Христо Дишев.

По традиция статуетката „Гранпри” е изработена от горнооряховския художник Илия Банков, а автор на сигнала на конкурса е Валентин Тонков, също от Горна Оряховица, каза творческият директор на конкурса Аделина Колева, която е почетен гражданин на Горна Оряховица и основател на вокалната школа в града.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!