martineli

martineli

Млад мъж от Елена се разболя от морбили

Млад мъж от община Елена бе заразен с морбили. Информацията потвърди Регионалната здравна инспекция в старата столица. Болният е бил приет на 1 април в отделението по инфекциозни болести на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ с оплаквания, касаещи горните дихателни пътища – болки в гърлото, повишена температура, обрив по тялото, конюнктивит.

Взетите му клинични проби за лабораторни изследвания са били изпратени в Националната референтна лаборатория, откъдето на 2 април са потвърдили наличието на болестта.

По сведения от наши източници, пациентът е 25-годишен и е напускал страната, тъй като работи като международен шофьор.

Във връзка със случая здравното ведомство е предприело противоепидемични мерки. Извършена е проверка и са връчени предписания на всички общопрактикуващи лекари, обслужващи населението на община Елена с указания относно незабавно издирване и обхващане с имунизация против морбили, паротит и рубеола на всички неимунизирани деца от 13 м. до 18 г. и извършване с повишено внимание на прегледите на пациенти със симптоми, характерни за инфекцията.

На лечебните заведения за болнична помощ в областта пък бе разпоредено да създадат организация за изолиране в отделенията на пациенти с неясни температурни състояния и липсваща имунизация срещу морбили, а обслужването на всички съмнителни болни, по възможност да се извършва от персонал, който е преболедувал или имунизиран срещу шарката.

Имунизационното покритие на региона срещу вируса надхвърля 95 процента.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *