8 четения

Рисунки на търновски деца стигнаха до Южния полюс

РИСУНКИТЕ НА ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ ОТ III „Б“ КЛАС НА СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“, КАКТО И НА МАЛЧУГАНИТЕ ОТ ОУ „П. Р. СЛАВЕЙКОВ“, достигнаха Южния полюс, стана ясно при откриването на „Дни на арктическите науки“ във Велико Търново. От старата столица в края на миналата седмица започна и националната обиколка на Българския арктически институт из страната. Специално за събитието във Велико Търново пристигнаха най-известният полярник у нас – проф. Христо Пимпирев, и Миросав Цветанов, търновецът, който има вече две експедиции зад гърба си.

Проф. Христо Пимпирев разказа за последните открития, които участниците в родната експедиция са направили на Южния полюс, а след това беше представена и изложба с детски рисунки, които са били част от ХХVІІ българска антарктическа експедиция. Автори на творбите са малчугани от ОУ „П. Р. Славейков“ и СУ „Емилиян Станев“.

Мирослав Цветанов, който сега е мениджър в международна компания и в момента работи в Хърватска, е възпитаник на СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново. Преди няколко месеца той направи изложба със свои снимки от пътуванията си до Южния полюс „Антарктика – поглед от другата страна на света“. Тогава той разказа, че има традиция българските полярници да тръгват оттук с детски рисунки. На Южния полюс рисунките получават специален печат, че са стигнали до Ледения континент, след това се връщат при своите автори. Г-н Цветанов обяви, че очаква рисунки на малки художници от Велико Търново и разбира се, по-специално от деца, които учат в „Емилиян Станев“, за да ги изпрати до Южния полюс. Картините на децата вече са пътували дотам, имат печат от Студения юг и дори са се върнали в България. Предстои да бъдат представени в различни градове на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *