95 четения

Три тона пластмасови капачки събраха в областния град за купуване на кувьози

При огромен интерес премина събирането на пластмасови капачки от кампанията „Капачки за бъдеще“ в неделя в старата столица. В рамките на 4 часа доброволци непрестанно даряваха пластмасовите изделия в обособения пункт край паметника „Асеневци“, а финалното количество бе 3 тона.

„Събрахме повече капачки, отколкото очаквахме. Това ни изненада, не бяхме предвидили такава активност. Няма да успеем да ги извозим и в понеделник ще дойде голям камион, който да транспортира останалото количество“, коментира Мартина Йорданова, една от организаторките на акцията.

Тя сподели, че миналата година, когато във Велико Търново се провело първото такова събитие, резултатът бил 1,2 т.

В проявата в неделя се включили детски градини, служители в държавни учреждения, много семейства и възрастни хора. Доброволци от Горна Оряховица пък докарали 3 буса с капачки. Стационарният пункт на кампанията в Русе също транспортира в старата столица събраните изделия.

„Цялата кампания е изцяло на доброволни начала и преминава с пълна прозрачност на събраните средства. През 2018 година събрахме пари за 8 кувьоза, 6 от тях вече са в болници, предстои да доставим останалите два. Поставили сме си за цел тази година да осигурим поне 12 кувьоза за болници от малки населени места, където техниката е стара и амортизирана“, уточни Мартина.

Тя съобщи, че във Велико Търново целогодишно работи стационарен пункт за събиране на капачки, намиращ се в магазин „Бакалията“ до стадион „Ивайло“. Допълни, че вероятно скоро ще се обособи още едно място за целта.

Сред дарителите в кампанията бе 9-годишната Христина Борисова. Тя донесе четири 10-литрови бутилки пълни с пластмасови капачки, които събрала в рамките на 6 месеца. Решила да подкрепи инициативата, защото нейното братче се родило недоносено и се наложило да остане няколко дни в кувьоз.

Следващата спирка на кампанията във Велико Търново ще е през есента.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Един коментар за “Три тона пластмасови капачки събраха в областния град за купуване на кувьози

  • 08.04.2019 в 12:40
    Permalink

    При изкупна цена от 0,5 лв за килограм нещо не ми се връзва колко тона трябват за един кувьоз…?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!