Брюкселският Манекен Пис става „екологично отговорен“

Един от символите на белгийската столица – Манекен Пис (Пикаещото момченце), става „екологично отговорен“ и водата от фонтана ще е в затворена мрежа, вместо да изтича в канализацията, съобщи АФП.
Досега в канализацията дневно от Манекен Пис изтичаха от 1500 до 2500 л вода – колкото консумират четири-пет брюкселски домакинства.
„Искаме да водим истинска политика за ограничаване на разхищенията – каза Беноа Елингс, заместник-кмет по въпросите на климата и спорта. Операцията срещу разточителното използване на водата за прочутата статуя, висока 55,5 см, за него е идеална възможност да бъдат призовани хората към отговорно поведение.
„Искаме на кажем на жителите на Брюксел, на белгийците и на всички европейци: „Ако Манекен Пис може вече да не разхищава питейната вода, и вие можете да го направите“. Манекен Пис стана екологично отговорен, станете и вие!“.
Според някои архиви фонтанът с Манекен Пис е създаден през 14-и век. Бронзовата статуя обаче е от 1619 г. Оригиналът от половин век се пази в музей, а във фонтана е поставено копие.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.