24 четения

БСП обжалва решението на Централната избирателна комисия

БСП ОБЖАЛВА ПРЕД ВЪРХОВНИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД РЕШЕНИЕТО НА ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ, която назначи Десислава Йонкова за председател на РИК във Велико Търново. До назначението се стигна, след като големите политически сили БСП и ГЕРБ не успяха да се договорят за председателското и секретарското място. И двете партии настояваха председателят да бъде техен представител, а от БСП поискаха и на секретарското място да бъде назначен юрист. И двете им предложения обаче не бяха уважени по време на преговорите в старата столица. Затова всички протоколи бяха изпратени в ЦИК.

„Не приемаме това решение, защото е несправедливо във всички районни избирателни комисии председателите да бъдат все от ГЕРБ. Особено в област Велико Търново, където според резултатите от парламентарните избори от 2017 г., водещата политическа сила е БСП. Ние спечелихме изборите с 4203 гласа повече от ГЕРБ, затова сме категорични, че БСП може да получи председателското място”, каза областният лидер на БСП Петко Тюфекчиев. И допълни, че социалистите настояват категорично секретарят в РИК също да е юрист. Назначената Шенгюл Сармахмудова от ДПС няма такова образование.

РАЙОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ ВСТЪПИ В ДЛЪЖНОСТ ВЧЕРА. Областният управител проф. д-р Любомира Попова се срещна с председателя и членовете на РИК, за да коментират заедно подготовката и провеждането на предстоящи избори за Европейски парламент.

Юристът Десислава Йонкова беше назначена за председател на комисията с решение на Централната избирателна комисия от края на миналата седмица. Десислава Йонкова беше номинирана за председателското място от ГЕРБ. Нейни заместници са Христо Данев, номинация на БСП, и Кирил Станчев, представител на „Обединени патриоти“, а секретар е Шенгюл Сармахмудова от ДПС. Членове са Красимира Петрова, Николина Митева, Силвия Дечева, Илмира Илиева, Николай Илиев, Пламен Костадинов, Слав Личев, Борислав Гърдев, Елка Кукова-Нешева, Нина Велкова и Христина Хараламбиева-Йорданова.

Технически екип, съставен от три дами, ще подпомага работата на РИК. Ръководител на екипа е Петя Райкова, с нея ще работят още Анелия Недева, Елена Иванова и Димитрина Сакърова.

РИК се помещава в стая 219 в Областната администрация. Телефоните за контакт са 062/60 08 19 и 062/66 82 45. Засега РИК няма да работи в събота и неделя, освен когато трябва да бъдат направени регистрации съгласно графиците и сроковете в изборния процес, каза Десислава Йонкова и уточни, че е въпрос на часове да заработи и сайт, на който ще бъдат оповестявани всички решения на комисията и протоколи от заседанията й.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!