6 четения

Как оценяваме здравето си на фона на останалите в ЕС

Седем на всеки десет граждани (70%) на Европейския съюз определя здравословното си състояние като „добро” или „много добро”, сочи най-новата анкета на Евростат. В същото време, едва 8% от анкетираните са заявили, че здравословното им състояние е „лошо” или „много лошо”.

Самооценката на българските граждани за здравословното им състояние съвпада със средните резултати за ЕС. 66.7% от анкетираните българи са посочили, че здавето им е „добро” или „много добро”, което ни подрежда в средата на таблицата.

Докато в ЕС средно 72.3% от мъжете и 67.3% от жените са посочили, че се чувстват „добре” и „много добре”, у нас този дял възлиза на съответно 70.6% и 63.0%

Възможните отговори в проучването, отразяващо данни за 2017 г. и проведено сред хора над 16-годишна възраст, включват: много добро, добро, средно, лошо и много лошо.

Най-висока самооценка за здравословното си състояние в ЕС демонстрират гражданите на Ирландия (83%), следвани от Кипър (78%), Италия и Швеция (по 77%), Холандия (76%) и Малта (75%).

На дъното в подреждането попадат Литва и Латвия (по 44%), Португалия (49%), Естония (53%), Полша и Унгария (по 59%).

Резултатите от анкетата сочат, че в ЕС мъжете по-често определят здравословното си състояние за добро спрямо жените – 72% срещу 67%. Разликата между мъжете и жените се вижда ясно при конкретни възрастови групи.

Най-голямата разлика се регистрира при анкетираните на възраст над 65 години, където 45% от мъжете са посочили, че се чувстват добре, спрямо 39% от жените.

Съвсем логично, делът на здравите намалява с повишаването на възрастта. Над 88% от мъжкото население на възраст между 16 и 44 години определя здравето си като добро или много добро. Пропорцията намалява до 69% от мъжете на възраст между 45 и 64 години и до 45% при тези на 65-годишна възраст.

Сходна тенденция се наблюдава при жените. Делът на дамите на възраст между 16 и 44 години, които посочват, че имат добро или много добро здраве, възлиза на 87%, спрямо 65% при тези на възраст между 46 и 64 години и 39% при над 65-годишните.

Източник: struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!