Космонавти от пет страни пристигат в България за честванията на 40-годишнината от полета на Георги Иванов

Четиредесетгодишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов ще събере в София първите космонавти от пет европейски страни. Бележитата годишнина е повод Институтът за космически изследвания и технологии /ИКИТ-БАН/ и Българската академия на науките да организират серия от събития, които се посвещават и на 150-годишнината на Академията, съобщи пресцентърът на БАН.
Петима космонавти от международната програма „Интеркосмос“ – Павел Виноградов /Русия/, Владимир Ремек /Чехия/, Мирослав Хермашевски /Полша/, Берталан Фаркаш /Унгария/, Иван Бела /Словакия/, както и Татяна Егорова – съпруга на космонавта Борис Егоров, пристигат у нас за честванията за 40-годишнината от полета на Георги Иванов. С този полет България стана шестата държава в света със свой космонавт.
Пресконференцията на българския космонавт Георги Иванов и на гостите космонавти е днес от 9.30 ч., в зала „Иван Е.Гешов“ на БАН. На нея ще присъстват също проф.Румен Недков – директор на ИКИТ-БАН, космонавтът Александър Александров, Красимир Стоянов и учени от Института за космически изследвания и технологии.
Фотоизложба с кадри от подготовката и полета на Георги Иванов ще се открие от 10.15 ч. във фоайето на БАН. Ще бъде валидирана и специално отпечатана за случая пощенска марка.
В 11.00 ч. ще започне тържествената сесия и връчването на почетни знаци, посветени на годишнината.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *