Чистотата на въздуха във Велико Търново стана лична кауза за Елена Йончева

Търновските депутати от левицата отново ще отнесат проблема „Кроношпан“ до министъра на екологията

„ИМА ПРОБЛЕМ СЪС ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА ВЪЗДУХА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ТОЙ Е ОЧЕВИДЕН. ОБАЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО И ДЪРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ НЕГЛИЖИРАТ ТОЗИ ПРОБЛЕМ. Нещо повече, те казват, че такова замърсяване няма. В същото време, според статистиката на Онкологичния център във Велико Търново, онкологичните заболявания в града са се повишили с 20% и това е за период само от една година. Хората масово се оплакват от алергии и респираторни заболявания“. Това заяви депутатът от БСП Елена Йончева, която вчера беше в старата столица, за да се срещне с търновци, които се бяха събрали пред „Кроношпан“. С тях тя обсъжда най-големите общественозначими проблеми на Велико Търново – чистота на въздуха и съмнението за безконтролна сеч на околните гори.

Заедно с нея на срещата присъстваха и тримата народни представители от Велико Търново – Весела Лечева, Явор Божанков и Валентин Ламбев, който припомни, че се занимава с този проблем още от времето, когато е бил общински съветник. „През 2015 – 2016 г. групата на БСП гласува против оценката за въздействие върху околната среда, защото нямаше достатъчно и категорични доказателства, че тази инвестиция ще бъде обезпечена с подходящо оборудване, което да ограничи вредните емисии във въздуха. И ето, три години по-късно, когато инвестицията е почти завършена, протестите на търновци продължават. Всички уверения от страна на инвеститора продължават да са в бъдеще време – предстои да бъде изграден, монтиран и пуснат в експлоатация такъв филтър. Но към момента са факт само замърсяванията на въздуха“, каза Валентин Ламбев.

„Ние вече не вярваме на институциите. Министерството на околната среда казва, че проблем няма, че няма замърсяване на въздуха, но истината е по-различна. Ние сме категорични, че не може да има предприятие в

България, което да не спазва европейските норми и стандарти за чистота на въздуха. Не трябва да позволяваме България да бъде второ качество държава в Европа, нито пък ние да бъдем второ качество българи в Европа. И не разбирам защо това правителството смята, че нашите деца могат да бъдат второ качество деца в Европа“, каза още Елена Йончева.

ЗАТОВА НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ ЛЕВИЦАТА ИСКАТ ПОСТОЯНЕН КОНТРОЛ НА ОКОЛНАТА СРЕДА И НА ВЪЗДУХА. Депутатите настояват гражданите да имат достъп до измервателните уреди, за да могат сами да виждат дали има нарушаване на нормите. „Изискваме и по-строги правила и контрол спрямо основния виновник за замърсяването на въздуха в града и тези правила трябва да бъдат изработени от министерството на околната среда и от общината. Казвам това и признавам, че ние дълбоко се съмняваме, че това ще бъде направено, защото до този момент държавата по никакъв начин не се е ангажирала с този проблем. Нещо повече, тя дори не го признава. Затова ние заедно с Брюксел ще намерим начин Европейският съюз и Европейската комисия да се ангажират и това вече е мой личен ангажимент“, категорична е Елена Йончева, която ще води евролистата на БСП на предстоящите избори.

Депутатите от левицата заявиха, че настояват веднага да бъде намерена независима лаборатория, която да направи измерване на степента на замърсяване на въздуха. „Има търновци, които са готови да инвестират в такава автоматизирана станция, която да следи качеството на въздуха в най-засегнатите квартали. И тази станция ще бъде факт, това ние го обещаваме на търновци“, категорична беше Весела Лечева. Тя припомни и това, че народните представители вече са отправяли питане към министерството на околната среда и водите дали предприятието е изпълнило всички норми. Отговорът е бил, че „Кроношпан“ подлежи на контрол и трябва да изпълнява условията, които обаче още не са изпълнили, защото заводът е в процедура на съгласуване. „От първия момент, в който се запознах с този проблем като народен представител, досега те са в постоянна процедура на съгласуване. И тук е отговорността на институциите – защо не следят за изпълнението на условията, на които трябва да отговаря въпросното предприятие“, каза г-жа Лечева и допълни, че народните представители отново ще предизвикат министъра на околната среда и водите да отговори дали са изпълнени всички ангажименти и условия, на които трябва да отговаря комплексното разрешително, което представителите на завода твърдят, че имат. А то е от 2018 г. Последните измервания, които екоминистерството е правило в национален мащаб, са от края на 2017 г. Констатациите са, че няма завишение на фини прахови частици и химични съединения. След това мониторингов контрол осъществяват двете регионални инспекции във Велико Търново и Русе, които също казват, че предприятието не създава проблеми, и препращат към други източници на такива. „Ще изискаме и друга информация – колко кубически метра дървесина е необходима за производствения цикъл за една година, откъде се набавя тя, кои са доставчиците и този процес кой го контролира. Защото съмненията са, че дървесината идва от Еленския балкан и защото най-големите ни опасения са, че може да последваме съдбата на Румъния, където околностите, в които е било ситуирано това предприятие, са напълно обезлесени в годините на експлоатация“, обясни още Весела Лечева.

„Всяко работно място в България е ценно, но здравето на търновци е най-важно. Не може да има толкова сигнали, стотици публикации в социалните мрежи, оплаквания за прах и миризми, хиляди снимки и всичко да е наред. Тук не става въпрос за политика, тук става въпрос за нашето здраве“, допълни и Явор Божанков, който каза още, че подобни проблеми са имали и други държави, в които това предприятие е работило. С тези въпроси са се занимавали депутати от Европейския парламент, Грийн пийс също, а наскоро стана ясно, че заради многото жалби своя проверка прави и ИКЕА, която работи с „Кроношпан“.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

3 thoughts on “Чистотата на въздуха във Велико Търново стана лична кауза за Елена Йончева

 • 10.04.2019 в 20:41
  Permalink

  Каква злоба имат в тази жена. Тежко и горко на народа ако дойде на власт.

  Отговор
 • 11.04.2019 в 16:35
  Permalink

  ТОЧНО ТЕЗИ „РАДЕТЕЛИ“ ЗА ЧИСТ ВЪЗДУХ ПРЕДИ ГОДИНИ МИ ОТНЕХА СЛЪНЦЕТО И ВЪЗДУХА.НЕЩО ПОВЕЧЕ-УНИЩОЖИХА РАСТИТЕЛНОСТТА ИЗ ЦЕЛИЯ КВАРТАЛ,СТРОЕЙКИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕКАЧЕСТВЕНИ „НЕБОСТЪРГАЧИ“ ОТ ТУРСКИ ПЯСЪК,НО В ЗАМЯНА НА ТОВА ДОСТА СЕ ОБЛАЖИХА…НЕ ИМ ВЯРВАЙТЕ-ТЪРСЯТ ИЗБИРАТЕЛИ-БАЛЪЦИ.

  Отговор
 • 11.04.2019 в 18:34
  Permalink

  Абсолютно е вярно. Аз бях написала статия преди време по този въпрос, но не я публикуваха, защото не бяха питали властта за това.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *