martineli

martineli

ФЕСТИВАЛЪТ „ПЪСТЪР БАЛКАНСКИ СВЯТ“ – СИЛНО НАЧАЛО ОТ КУЛТУРНИЯ КАЛЕНДАР НА ОБЩИНА ЕЛЕНА

Фестивалът на модерното изкуство „Пъстър балкански свят“, който се състоя на 6 април, сложи началото на поредицата събития от културния календар на общината за тази година. С хубаво време, богата програма и приятни изненади премина четвъртото издание на фестивала, който стана възможен благодарение на проект на общината от 2016 г. по малка грантова схема на Програма БГ 08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ в партньорство с норвежката Международна организация за демокрация и човешки права. За трета поредна година фестивалът се провежда заедно с Европейските дни на художествените занаяти. Този път темата на мащабната инициатива, която у нас се координира от РСО „Централна Стара планина“, бе „Местни занаяти“.

Еленски занаятчии и гости от Работилница „Седянка“ от В.Търново подредиха още от сутринта богат пъстър базар. Творенията на едни от най-добрите майстори, съчетали традиция и съвременност, впечатлиха и деца, и възрастни. На щандовете предлагаха грънчарство, дърворезба, бисеропластика, керамика, калоферска дантела, плетене на царевична шума, копаничарство, калоферска дантела, изработка на кукли, плъсти, фриволите, плетиво, тук бе със старите кошници и бай Васил.
„Седянка на живо“ бяха подготвили от народно читалище „Съгласие-2014“ в с. Блъсковци. Участниците в нея припомниха както позабравени занаяти от бита на балканджиите, така и любими седенкарски песни. Децата бяха най-ентусиазирани в работилниците по грънчарство, пирография, арт керамика. Със свои творения се представиха възпитаниците на Центъра за подкрепа за личностно развитие и Дневния център за деца с увреждания в Елена. За първи път във фестивала на модерното изкуство участва Гергана Петкова, която отскоро е в нашия град. Тя демонстрира иконопис. Завършила е църковни изкуства във В.Търновския университет, участвала в изложби във Виена и Париж, а през м.май ще се представи и на изложение в Българския център в Брюксел. „Иконописта не е само изкуство, това е богослужение в цветове. Човек трябва да е част от църквата, за да се получат добри икони“ – споделя талантливата художничка, изписвайки пред гостите на празника образа на Свети Георги Победоносец. Младият еленчанин Мартин Петров за поредна година пък остави своето съвременно арт творение върху стена в центъра на града. Деца сътвориха арт инсталация от живи цветя на тема „Правя града ми по-красив.“
Еленските художници Ирина Пожарицкая и Валентин Димитров подредиха в Туристическия информационен център изложба от керамика под надслов „Пътепис за двама“. Тя ще остане отворена за посетители до 6 май. Кметът инж. Дилян Млъзев поздрави двамата творци и им благодари за тяхното поредно забележително присъствие в културния живот на града.

Преди това кметът официално откри фестивала, а архиерейският наместник Валентин Георгиев отслужи молебен за здраве. Своето поздравление от името на занаятчиите отправи Милчо Бонев, местен майстор дърворезбар и художник, посветил в занаята си много млади хора. Пъстрата фестивална програма откри танцова формация „Еленика“ към народно читалище „Разпоповци -1881 г.“ След тях на сцената се изявиха с песни, фолклорни и модерни танци „Пъстра въртележка“ и „Шугърл гърс“ от ОУ в Константин, Виктория Върбанова от СУ „Иван Момчилов“, формация „Дивна“ и танцова група „Магия“ от ОУ в Майско, модерен балет „Кадифе“ към ЦПЛР, вокална формация „Графити“ от Г.Оряховица и „Балканика“ от В.Търново. Любителите на цирковото изкуство се забавляваха с „БарбарониТе“ от Сливен.
Освен забавления и приятни емоции, празникът в събота донесе и изненади за късметлиите – ваучери за почивка в хотели и къщи за гости в Еленския балкан и награди със запазена марка „Елена“, над 75 на брой, осигурени от собственици, местни производители, магазини, заведения, институции, на които организаторите на събитието сърдечно благодарят.
В съботния ден имаше много гости на града, които отнесоха приятни спомени. Сред тях бе и голяма група от Варна, Стара Загора, София, Ловеч – все приятели и близки на Миглена и Георги от Варна, избрали нашия град, за да празнуват 35 години брачен живот. „При първото ни идване в Елена преди два месеца останахме с приятни впечатления и затова отново се върнахме тук. Харесва ни, защото се усеща във всяко кътче здравия български дух, традициите, патриотизма, уважението към себе си и към страната ни. Трудно се срещат места, където всичко това е събрано в едно. Случихме и на празник. Похвала за организаторите, които са помислили и за най-дребните детайли от фестивала“ – споделя варненецът Димитър Раданов.
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *