69 четения

Кметът Даниел Панов обяви 16 април за неучебен ден

Със своя заповед кметът на Велико Търново Даниел Панов обяви 16 април (вторник) за неучебен ден. Поводът е 140-годишнината от приемането на първия основен закон на България – Търновската конституция. Център на националните чествания е именно старопрестолният град.

Освобождаването на всички ученици и учители от учебните занятия ще им даде възможност да се включат в поредицата от събития, с които ще бъде почетено делото на първите български законотворци. Заповедта е съгласувана с Регионалното управление по образованието, а със съдържанието й са запознати всички директори на училищата в старата столица.

Открит урок, посветен на Търновската конституция, е една от проявите в програмата за отбелязване на годишнината от голямото държавническо събитие. Той ще се състои в читалище „Надежда – 1869“ и ще започне в 11,00 ч. на 16 април – едновременно с тържественото заседание на 44-ото Народно събрание, което ще се проведе в залата на музей „Възраждане и Учредително събрание“. За открития урок са поканени ученици и учители от всички учебни заведения във Велико Търново.

Младите великотърновци ще имат възможност да участват и в празничното шествие от музей „Възраждане и Учредително събрание“ до паметника „Майка България“. То започва в 12,30 ч. Веднага след края му е церемониалният спектакъл „Искри“ на Националната гвардейска част.

За улеснение на родителите без прекъсване на 16 април ще работят всички детски градини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *