Новини

Млада горнооряховка твори мода за лекари и медицински сестри

Петра Христова създава оригинални ръчно рисувани дрехи за посветилите се на здравеопазването

 

20-годишната Петра Христова от Горна Оряховица решава да внесе повече добро настроение и красота в ежедневието на лекари, медицински сестри и студенти по медицина, като създава уникални ръчно рисувани облекла. Тя разчупва стереотипа на класическите бели одежди с оригинални изображения, идеално пасващи на характера и личността на този, който ги носи. Само няколко дни след като създала първия си модел, била затрупана от поръчки и смята занапред да се развива в тази сфера. Любопитна подобност е, че девойката всъщност е самоука, а идеята да започне да твори върху дрехи дошла, докато работела в Гърция.

Петра Христова е завършила средно образование в икономическата гимназия в родния си град „Атанас Буров“, а в момента е първокурсничка по индустриален дизайн в Техническия университет във Варна. Определя себе си като човек на изкуството, а таланта наследила от майка си. Още като ученичка нейните преподаватели забелязали заложбите й на художник, но тя не взела на сериозно съветите им да се захване с уроци по рисуване, които да развият потенциала й. Последните 2 години от живота си прекарала летата в Гърция, където работела като детски аниматор. Едва тогава се отдала на рисуването, защото това бил един от начините за развлечение на малчуганите. Там пресъздавали любими анимационни герои. След като се върнала в България, продължила да твори.

„По този начин изразявам емоциите и чувствата си. Най-добрата ми приятелка изучава медицина, исках да покажа любовта си към нея по начин, който ще я зарадва, затова реших да й направя модел специално за нея. Използвах нейна бяла тениска, върху която нарисувах медицински слушалки с рози. Когато се прибра и видя какво съм й подготвила, много се ентусиазира, защото това е нещо по-различно от стандартните модели, с които ходят облечени колегите й“, разказа Петра.

Горнооряховката сподели, че за създаването на изображението използва специални бои за дрехи, като преди да пристъпи към тях, първо скицира с молив картинката директно върху дрехата. После оцветява компонентите и довършва детайлите. Технологичният процес завършва с лак, който „заключва“ рисунката. По думите й всички ръчно изработени облекла могат да се перат, като останалите дрехи, купени от магазините.

След като еуфорията от изненадата на най-добрата й приятелка преминала, решили да направят фотосесия с изрисуваната дреха. Снимките публикували във Фейсбук и веднага завалели запитвания и десетки оферти за медицински дрехи. Казва, че за съвсем кратък период изработили три модела и се захваща сериозно с реализирането на поръчаните.

„Всички модели, които съм направила, са на доброволни начала и не съм искала пари за тях. Занапред обаче смятам да им сложа поне символични цени, защото някои хора искат да нарисувам лицата им, а това е доста по-сложна картинка, която отнема много време. Все пак съм студентка и през деня ходя на лекции, ангажирана съм със следването и затова често се случва да рисувам нощем“, заяви Петра.

Освен медицински облекла 20-годишното момиче прави и карикатури. Първоначално използвала само молив и ставали черно-бели, но с времето и гледане на многобройни клипове в интернет, усвоила и работата с цветни материали.

Благодарение на таланта си и работата като аниматор в Гърция, успява да се издържа сама и дори да плаща следването си. Убедена е, че колкото по-рано младите хора станат самостоятелни, толкова по-лесно ще се справят с трудностите в живота.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *