93 четения

Шефът на Апелативния съд мечтаел да стане спортен журналист, но не устоял на правото

 

45-годишният Янко Янев е от Димитровград не е изкушен от апартаменти и лукс

 

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА АПЕЛАТИВНИЯ СЪД ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО искал да стане спортен журналист, защото е тренирал футбол, баскетбол и ориентиране в родния си град Димитровград. Печелил е доста награди, а по туристическо ориентиране бил и национален първенец в международно състезание. Днес има време само за тенис на корт, което е единственото му хоби. Заради познанства на баща му, който е обикновен работник, с прависти момчето накрая обаче не устояло на правото.

Янко Янев завършил в ПУ „ Паисий Хилендарски” в Пловдив. Вместо да остане в Южна България, по неведоми пътища на съдбата и заради семейния кодекс той от години е съдия тук. Има една дъщеря на 23 г. Милица върви по стъпките на баща си и учи право в СУ, половинката му Наташа също е от системата. 45-годишният съдия N 1 на пет области бе най-младият магистрат у нас на такъв пост. Най-младият председател на районен съд е бил и като поема този пост в Дряново – само на 27 г. После печели конкурс за зам.-шеф на Окръжния съд във Велико Търново, а началото на кариерата си е започнал в Габрово. Вече над 20 г. е само съдия и засега няма намерение да сменя това поприще.

СЕГА КАРА ПЪРВИ ШЕФСКИ МАНДАТ, КОЙТО ИЗТИЧА ДОГОДИНА. В Апелативния район освен пет окръжни съдилища има и 20 районни. Усмихнат и вежлив, той не обича да е в светлините на прожекторите, но прие по-свободно представяне по повод 16 април – Ден на конституцията и юриста, и професионален празник на юристите у нас.

 

Семейство Яневи с приятеля на Милица

ЗА РАБОТАТА, РЕНОМЕТО И СКАНДАЛИТЕ

 

ЯНКО ЯНЕВ КАЗВА, ЧЕ МНОГО ЧЕСТО РАБОТНИЯТ МУ ДЕН продължава и у дома, където си носи работа, защото не му стига времето. Прави го, защото е стриктен и до момента няма просрочено дело, а освен това няма и отменен съдебен акт. Не е наказван, но и няма награди. Бе единствен кандидат от района за член на последния съдебен съвет, но не успя да се класира.

Тази година единствен сред останалите съдебни началници в областта е защитил следдипломна квалификация по право на Европейския съюз. През 2016 г. по негова инициатива във Великотърновския апелативен съд единствено у нас бе въведено електронното досие на делата – каквото вижда и чете съдията, до това имат достъп и страните. Сега тази система действа сто процента. За 2018 г. за поредна четвърта година Апелативният съд се е наредил на второ място в страната по натовареност след София, подчертава съдия Янев. В момента при нас имало 6 вакантни бройки за съдии при щат от 17 души, но от около година има обявен конкурс едва за четири от тях. Апелативният съдебен началник се надява, че в най-скоро време вече ще дойде младо попълнение и при него, защото повечето съдии се пенсионират поради възраст или това им предстои скоро. На практика се оказва, че цяло едно поколение съдии, което е създало апелативната инстанция във В. Търново, се сменя поради възраст.

СКАНДАЛИТЕ ОКОЛО НЕГО СА МАЛКО, НО ПЪК СА ИМАЛИ ДОСТА ШИРОК ОБЩЕСТВЕН ОТЗВУК. Още като районен председател в Дряново заради невярна информация в доклад на инспектората при съдебния съвет, който току-що бил създаден, било тиражирано, че съдът гледал едно дело 12 г. и друго дело 13 г. За виновник бил посочен председателят. После трябвало да се обяснява, че тези дела съдът приключил в срок, а забавянето било от прокуратурата. Това било през 2008 г., а след този скандал Янко Янев започнал да пие хапчета за кръвно. Бе нападнат и заради избора си Мая Маркова да бъде негов заместник в Апелативния съд. По това време тя е председател на ВТОС, а определени среди от ВСС започват упреци защо не е предложен човек от апелативната инстанция. Всъщност за заместник преди това той поканва съдии от Апелативния съд, но те му отказват. Днес казва, че всъщност му е трябвал добър екип, а с Мая Маркова вече са били работили в окръжната инстанция.

ОСВЕН С ДЕЛАТА ТОЙ СЕ ЗАНИМАВА И С АДМИНИСТРАТИВНИТЕ НЕВОЛИ, С ПРОБЛЕМИТЕ НА сградния фонд, с грижите на колегите си, с човешките им проблеми и със скандалите, които са неминуеми на този висок и ветровит пост. Преди месеци един кмет на община отказал категорично да връчва и разнася призовки, защото нямал средства и хора. Това обаче сериозно попречило на работата на съответния районен съд и след доста сериозни забележки и разговори кметът накрая се поправил и отново започнал да изпълнява законовите си задължения.

„Правя всичко възможно съдиите и съдебните служители в апелативния район да работят в спокойна обстановка, защото само така могат да дават всичко от себе си. Сега голям проблем има със сградата на съда в Бяла, която е негодна и се прави идеен проект за нова. В личен план ние като колектив няма как да не си споделяме проблемите и да си помагаме и аз се опитвам да бъда ангажиран”, обяснява още съдията и с усмивка допълва, че все още сватби няма и никой не го е канил за кум.

 

ИМА КРЕДИТ ЗА ДВУСТАЕН И КАРА КОЛА НА ЛИЗИНГ

 

СЪДИЯ ЯНЕВ ИМА ДРЕБНИ СПЕСТЯВАНИЯ ОТ ОКОЛО 7000 лв. и ипотечен заем, сочи последната му имотна декларация. Живее в двустаен апартамент от 2009 г. във В. Търново до стадион „Ивайло“. Кредитът бил от над 150 000 лева, но сега останали само около 50 000 лева, казва председателят. В момента кара лек автомобил „Киа“ на лизинг, няма яхта, вила на морето и дори селска къща, където да си направи градинка или пък лозе, макар това много да му се иска. В Димитровград има една втора идеална част от жилище от баща му. Казва, че никога не е имал лукс край себе си, но не му се коментира аферата „Апартамент гейт“, която все още не е гръмнала и във В. Търново. КАКВО Е ЗА НЕГО 16 АПРИЛ, ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ И ДАЛИ ТАЗИ ДАТА ТРЯБВА ДА СТАНЕ ОФИЦИАЛЕН ПРАЗНИК? Конституцията на Българското княжество е първият нормативен акт и юридическото раждане на страната ни и дава политически и социални права на българина, който не е имал дори представа какво значи закон, казва Янко Янев. Дали 16 април трябва да стане официален празник на България, трябва да реши законодателят.

Нели СУКОВА

Сн. личен архив

3 коментара за “Шефът на Апелативния съд мечтаел да стане спортен журналист, но не устоял на правото

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *