700 танцьори дойдоха във Велико Търново за "Болярско надиграване" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

700 танцьори дойдоха във Велико Търново за „Болярско надиграване“

Публикувана на: 15.04.2019г. 1783 прегледа

700 ТАНЦЬОРИ ОТ 26 СЪСТАВА ОТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ДОЙДОХА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗА ДЕВЕТИЯ НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „БОЛЯРСКО НАДИГРАВАНЕ“, който се състоя в събота в Двореца на културата и спорта във Велико Търново. Владимир от старата столица, който е само на годинка и три месеца, се оказа най-малкият участник в надиграването. Той беше в залата заедно с майка си, която е танцьорка в клуба организатор „Валденс Победа“.

Българско хоро и хореографска разработка представят клубовете. Във втората част на състезанието участниците се надиграват, тази година със северняшка ръченица. Тази част от конкурса, която е и най-атрактивната, е в памет на Валери Вълев, дългогодишен ръководител на ансамбъл „Победа“ и един от инициаторите на „Болярско надиграване“. След него организацията на надиграването и събирането на танцови формации от цялата страна остана в ръцете на съпругата му Таня Вълева и Георги Радев, който ръководи „Търновска царица“.

Никола Колев, Благовеста Калчева и Стефан Йорданов оценяваха участниците и техните хора и хореографски разработки. По традиция бяха присъдени и няколко специални награди, както и отличията „Най-красив болярин” и „Най-красива болярка”.

„Белонога“, „Трите пъти“ и „Плетеница” бяха търновските състави, които участваха в надиграването, което започна с изпълнение на представителната част курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“. Децата от „Българче” и домакините от „Валденс Победа” също танцуваха.

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!