Антъни Иванов спечели турнир в Ричмънд (САЩ), подпечата си виза за Олимпийските игри в Токио | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Антъни Иванов спечели турнир в Ричмънд (САЩ), подпечата си виза за Олимпийските игри в Токио

Публикувана на: 15.04.2019г. 722 прегледа

Антъни Иванов покри норматив „А“ за участие на Олимпийските игри в Токио през 2020 година. Най-добрият български плувец спечели златен медал в коронната си дисциплина 200 метра бътерфлай на силния турнир по плуване от сериите Pro Swim в Ричмънд (САЩ). Великотърновецът финишира първи във финала с време 1:56.34 минути, с което си гарантира участието в Токио 2020. Норматив „А“ за олимпиадата в тази дисциплина е 1:56.48 минути. Първокурсникът в университета на Вирджиния Тех имаше покрит норматив и за предните олимпийски игри в Рио през 2016 г., когато беше на 16 години, но той бе „Б“ и според регламента на МОК, ФИНА и решението на треньорския съвет към БФПС замина Александър Николов.

„Много се радвам, че успях толкова рано да покрия норматива. Преди 3 години не ми стигнаха 14 стотни, сега ми стигат точно толкова. Понякога нещата явно се случват с причина и това е знак, не съвпадение. След този толкова дълъг сезон е уникално, че успях от първия път“, коментира Иванов пред сайта BGswim.com.

Преди това Антъни Иванов покри норматив и за световното първенство по плуване в Република Корея през лятото. Той финишира пети във финала на 100 метра бътерфлай в Ричмънд за 52,96 секунди и от първия опит си гарантира участие на шампионата на планетата. Разбира се, там той ще плува и на 200 метра бътерфлай.

Така великотърновският талант, който е студент в Съединените щати, ще плува за четвърти път на световно първенство. При предишното си участие в Будапеща преди две години състезателят предизвика фурор с осмото място във финала на 200 метра бътерфлай.

На турнира в Ричмънд друг състезател от старата столица – Любомир Епитропов, се класира за финал „Б“ на 100 метра бруст, като даде девето време в сериите – 1:02.05 минути. Студентът в Университета на Източна Каролина обаче не стартира във финал „Б“, като ще се концентрира на 50 и 200 метра бруст, където ще гони покриване на норматив за участие на световното първенство това лято.

Снимка личен архив

 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!