Българското ангешко месо за Великден ще има синя здравна маркировка | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Българското ангешко месо за Великден ще има синя здравна маркировка

Публикувана на: 15.04.2019г. 727 прегледа

От понеделник инспекторите от Агенция по безопасност на храните започват извънредни проверки във връзка с предстоящите празници Великден и Гергьовден. Ще се проверяват обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно с храни, пазари и тържища. Инспекциите са извън плановия контрол и ще се фокусират върху производството и търговията на традиционно предлаганите храни за празничната трапеза – агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци. Обект на проверки ще бъдат също и самите бои за яйца.

Ще се следи за правилното съхранение на храните, спазване на сроковете за годност, наличие на необходимата маркировка на месото, правилното етикетиране и маркиране на яйца и т.н.

Тази година, с цел по-добра информираност на потребителите за страната на произход на дребни преживни животни, ще се поставя здравна маркировка в различни цветове. Тя ще обозначава произхода на месото в конкретни два цвята – син и червен, направена с мастило за хранителни цели. За родното месо здравната маркировка ще е със син цвят, а при месо с различен произход от българския – в червено. При поставянето й и в двата случая трябва да се спазва изискването да е на външната повърхност на кланичния труп, по такъв начин, че ако той се разреже на половини или четвъртини, всяко парче да има здравна маркировка.

Предвиждат се извънредни проверки и на пазарите на живи животни. На тях ще се следи за идентификацията на живите животни, включително паспорти, ветеринарномедицински свидетелства за придвижване на животни към и от пазара и други документи, удостоверяващи качеството и годността им.

При необходимост в проверките ще оказват съдействие и представители на икономическа полиция.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!