Днес и утре Велико Търново е център на честванията по случай 140-годишнината от приемането на Търновската конституция

В 10,00 ч. днес във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ е началото на голяма научна конференция, посветени на първия ни основен закон и съвременната конституция.
В 14,00 ч. в Читалище „Надежда – 1869“ ще бъде представена монографията на проф. Милко Палангурски „Бащите на Търновската конституция“, ще наградим и ученици, участвали в конкурс по темата.
В 15,00 и в 16,00 ч. е откриването на изложбите „Дневниците на Народното събрание“ /в читалище „Надежда“/ и „Учредителите. Търново и българската държавност“ – в Музей „Възраждане и Учредително събрание“. Час по-късно там ще започне тържественото заседание на Конституционния съд.
В 19,00 ч. в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“ ще бъде поставен спектакълът „Осмото чудо“, входът е свободен – с покани от касите на ДКС.

В утрешния ден програмата започва с молебен в катедралния храм „Рождество на Св. Богородица“, а в 11,00 ч. Музей „Възраждане и Учредително събрание“ ще бъде домакин на тържествена сесия на 44-о Народно събрание.
По същото време в читалище „Надежда“ ще се състои открит урок за Търновската конституция.
В 12,30 ч. е началото на празничното шествие от музей „Възраждане и Учредително събрание“ до паметника „Майка България“. След края му Националната гвардейска част ще представи спектакъла си „Искри“.

Кулминацията е в 20,30 ч. утре на площада пред Царевец, където ще се състои тържествена заря-проверка, а веднага след нея започва прожекцията на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, съчетана с фойерверки.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *