Петър Петров бе утвърден от УЕФА за треньор по програма CORE | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Петър Петров бе утвърден от УЕФА за треньор по програма CORE

Публикувана на: 15.04.2019г. 648 прегледа

След Ичко Лозев, който от години е съдийски наблюдател на ФИФА и УЕФА, още един великотърновец направи пробив в международните реферски структури. В края на миналата седмица Петър Петров се завърна от Нион, където участва в курс на UEFA Център за съдийско усъвършенстване.

Програмата стартира през 2010 г., като през година всяка страна – член на Европейската футболна федерация, изпраща съдийска бригада от арбитри, които са кандидати за международни, на обучение, преминаващо през два етапа. Досега са обхванати над 300 съдии, половината от които вече са сложили емблемата на ФИФА, разказа Петър Петров. В началото на тази година той бе утвърден от Съдийската комисия на УЕФА за треньор на реферите по програма CORE на базата на опита му като международен асистент-съдия, инструктор, член и председател на СК на БФС.

Първото му десетдневно обучение на рефери бе в базата на УЕФА в Нион (Швейцария), която разполага с осем футболни терена, център за възстановяване, лекционни зали и т.н.

В семинара в Нион се е включил и председателят на Съдийската комисия на УЕФА Роберто Розети, който е изнесъл лекция за системата ВАР (б.р. видео асистент-рефер). Коментираната и у нас система категорично ще навлиза в европейския футбол, разказа Петър Петров. Много скоро мачовете от Шампионска лига и Лига Европа ще се играят само на стадиони, снабдени с ВАР. Розети е подчертал, че се очаква от видеоасистентите да бъдат много честни и коректни, а от главните съдии да превъзмогнат егото си и да приемат решенията на колегите си зад мониторите. В момента тече подготовка на видеоасистенти, като в такива курсове са включени международните ни рефери Георги Кабаков и Никола Попов.

Програмата на UEFA-CORE до момента от България са преминали номинираните и вече утвърдени международни съдии Ивайло Стоянов, Георги Кабаков, Стефан Апостолов, миналата година успешно я завърши великотърновецът Георги Давидов.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!