8 четения

Посланикът на Япония дойде за празника на японската култура във ВТУ

ПОСЛАНИКЪТ НА ЯПОНИЯ НЕГОВО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО МАСАТО ВАТАНАБЕ ДОЙДЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ЗА ДА СЕ ВКЛЮЧИ В ПРАЗНИКА НА ЯПОНСКАТА КУЛТУРА, който се проведе за 22-ри път във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Преди официалното откриване на празника гостът и ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов проведоха работна среща, на която разговаряха за развитието на японистиката във вуза, както и бъдещи съвместни инициативи.

Студентите, които изучават японски език, са традиционни организатори на празника. Идеята им е да представят традиционната и съвременната японска култура в нейния колорит, както и да дадат възможност на най-любопитните да облекат японско кимоно, да рисуват калиграфия, да опитат да сгъват оригами, дори да вкусят типични самурайски ястия. Демонстрации на шотокан карате, айкидо и иайдо, презентация „Символиката в японската култура“, кендо демонстрация забавляваха гостите на празника тази година. Във фоайето на аулата бяха разположени работни щандове с оригами, калиграфия, Го, кимона, играчки, японска храна, ръчно изработени аксесоари, плакати, сувенири, пиксел арт, рисуване на портрети и др.

За първи път тази година младите японисти предложиха на търновци да видят какво точно представлява японското еротично изкуство на връзването Секибаку шибари.

За учениците и младежите, които се интересуват от специалностите с японски език във Великотърновския университети и възможностите за обучение в Япония, имаше специална среща с преподаватели и настоящи студенти, които изучават японски език.

Благодарение на контактите с японското посолство в България, японската фондация, японските университети – Хакухо, Бункьо гакуин, Кокушикан и Кьоай гакуен, Маебаши и Фукуяма, студентите и преподавателите получават реални възможности за участие в курсове и специализации в Япония.

В момента 60 студенти учат японски език.

С. БОЯНОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *