Позиция. БСП не манипулира фактите за заболелите от рак на белия дроб заради мръсния въздух, време е да свалим розовите очила

През последните дни в общественото пространство бяха тиражирани внушения, че БСП манипулира и спекулира с факти за броя на заболелите от рак на белия дроб във Велико Търново през 2018 година. В тази връзка ръководството на Българската социалистическа партия заявява категорично, че данните, на които се позовава, са предоставени на широката общественост и на търновските медии от управителя на Комплексния онкологичен център.

В официалното си изявление управителят заявява пред медиите от Велико Търново, че случаите на заболели от рак на белия дроб се увеличават.
„Има годишно около 2 милиона хора, които са с рак на белия дроб. При нас нещата също не са маловажни. Ние имаме за миналата година 266 души с рак на белия дроб. От тях във Велико Търново са 164, от които 151 са новооткрити, а в Габрово 80 души са новооткрити. Тази година имаме 252 случая досега, а годината не е свършила, което показва, че заболяванията вървят с по-бърза скорост, отколкото очакваме. И пациентите за Велико Търново от 164 са 192 до момента, за Габрово са 60 до момента. Но лошото е това, че хората пристигат в трети и четвърти стадий“, е част от официалното изказване на д-р Мария Рачева на 14 ноември 2018 година.

От него е видно, че болните от рак на белия дроб в областите Габрово и Велико Търново до ноември 2018-година са 252-ма души. Като тези в Габрово намаляват, а тези във Велико Търново са увеличени с близо 30 души спрямо предходната година.

В тази връзка от БСП категорично заявяваме, че се позоваваме само на официални данни. Необорим факт е недоволството на жителите във Велико Търново и твърденията им, че въздухът в старата българска столица е замърсен. Затова призоваваме от държавната и местната власт да обърнат сериозно внимание на сигналите от гражданското общество, които са красноречиви. Освен това настояваме независима лаборатория да направи измерване за качеството на въздуха във Велико Търново, тъй като ние, а и мнозинството от жителите на старата столица, не вярваме на управленската администрация, която се опитва да замита проблемите и която чрез кризисния си пиар се опитва да сложи розови очила на цялото общество.

Затова няма значение кой повдига въпроса за качеството на въздуха във Велико Търново, тъй като всички ние, независимо от коя политическа партия сме, дишаме този въздух.

Един коментар за “Позиция. БСП не манипулира фактите за заболелите от рак на белия дроб заради мръсния въздух, време е да свалим розовите очила

  • 15.04.2019 в 21:17
    Permalink

    Няма такива циркаджии.. Партия с министър (Р. Овч.) дал милиарди на ТЕЦ овете на Ковачки говори за чистота на въздуха и канцерогени ..

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *