С юбилейна научна конференция във Великотърновския университет започнаха честванията за 140 години от приемането на Търновската конституция | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

С юбилейна научна конференция във Великотърновския университет започнаха честванията за 140 години от приемането на Търновската конституция

Публикувана на: 15.04.2019г. 465 прегледа

Темата на форума е „Модерният свят на българина. Търновската конституция от 1879 година“ и е организиран от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Институт за исторически изследвания към БАН.

„Когато става дума за значими събития от историята ни, каквото е приемането на Търновската конституция, е добре да се чуе мнението на учените, на научните изследователи, за да не бъдат събитията интерпретирани погрешно, заяви в привествието си към участниците ректорът на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов. Той изрази радостта на представителите на академичната общност за това, че Велико Търново получи официално статут на историческа и духовна столица на България и заяви, че градът напълно заслужава това признание.

В научната конференция със свои доклади се включват проф. д.и.н Милко Палангурски от ВТУ с доклад „Бащите на Конституцията. Юристите – между правото и политиката“, проф. д-р Екатерина Михайлова от НБУ и проф. д-р Веселин Методиев от НБУ, които разискват теми за Учредителното събрание, проф. д-р Веселин Янчев от СУ с доклад „Българската армия. Търновската конституция и княз Александър I“ и др.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!