Ученици направиха реплика на Търновската конституция | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Ученици направиха реплика на Търновската конституция

Публикувана на: 15.04.2019г. 1506 прегледа

РЕПЛИКА НА ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ НАПРАВИХА ВЪЗПИТАНИЦИ НА ОУ „СВ. ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ“ в чест на предстоящото честване на 140-годишнина от приемането на най-важния закон на свободна България.

11 ученички в пети клас и един третокласник са участвали в преписването на Конституцията. Всички те са членове на клуб „Млад депутат“. Децата са работили с помощта на психолога на училището Офелия Иванова, която е създател и ръководител на клуб „Млад депутат“, който съществува от две години. Преписът на Търновската конституция е поредната нестандартна инициатива, която провокира децата.

Родител е автор на идеята за изработване на репликата. Когато учениците приели предизвикателството, започнали да преписват с детските си почерци по две страници от документа. В края на преписания текст, децата са поставили имената си, за да се знае кой е участвал в патриотичната кауза. Когато всички били готови, Офелия Иванова дала страничките да бъдат подвързани и превърнати в истинска книга.

Десислава Петрова, Денислава Конакчиева, Сиана Анастасова, Пламена Попова, Маги Димова, Ниа Николова, Велислава Куковска, Калина Козлева, Преслава Бешевлиева, Теодора Лисичкова и Петра Кръстева са младите депутати, участвали в преписването на Конституцията. Третокласникът Калин Братанов е единственият мъж, който се е престрашил да се включи в инициативата. Именно неговата майка е тази, която е дала идеята, разказва Офелия Иванова и уточнява, че голямата цел на това начинание е в това децата да научат, че точно във Велико Търново преди повече от век е приета Търновската конституция. „Искахме да съживим този документ, да го направим жива история и вместо да четем лекции и да изнасяме уроци, решихме, че това е начинът децата да опознаят Конституцията. Сега всяко от тях знае отлично тези две странички, които е преписвало и съм сигурна, че текстовете ще останат дълго време в паметта им“, казва още Офелия Иванова.

Младите преписвачи ще разкажат за труда си и на останалите ученици в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“. Освен това са решили да направят още един препис, който да остане за училището им, защото първият ще бъде подарен на читалище „Надежда“, което е много тясно свързано с Учредителното събрание, свикано преди 140 г., и приемането на Търновската конституция.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!