За 140-годишнината на Търновската конституция в „Двореца“ в Балчик ще бъде открита изложба

В „Двореца“ в Балчик ще бъде отбелязана 140-годишнината от подписването на Търновската конституция с документалната изложба „Европейските измерения на Освобождението на България“, съобщават от държавния културен институт. Експозицията, подготвена от държавната агенция „Архиви“, проследява в 14 фототабла книги, гравюри, карти, свързани с Руско-турската освободителна война 1877-1878 година.
Експозиционният разказ започва с Априлското въстание и неговия международен отзвук, чийто резонанс води до обявяването на войната. Проследени са преминаването на река Дунав от руските войски, обсадата и падането на Плевен, Шипченската епопея и действията на българското опълчение, освобождаването на София и други български градове, посочват от културния център. Показано е и подписването на Санстефанския мирен договор и края на войната, Берлинския конгрес, свикването на Учредителното събрание във Велико Търново, което институционализира възстановяването на българската държавност, допълват от културния институт.
Изложбата, която е дарена от Народното събрание на националния музей „Васил Левски“ в Карлово, ще бъде открита в „Двореца“ на 16 април и ще бъде достъпна за посетителите в Каменната зала до края на май.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.