16 четения

Читалище „Надежда“ показва дневници на две велики и няколко обикновени народни събрания

155 ТОМА ДНЕВНИЦИ НА ДВЕ ВЕЛИКИ НАРОДНИ СЪБРАНИЯ И НА НЯКОЛКО ОБИКНОВЕНИ НАРОДНИ СЪБРАНИЯ, ЗАСЕДАВАЛИ ТУК ОТ 1879 ДО 1926 Г. ПОКАЗВА ЧИТАЛИЩЕ „НАДЕЖДА 1879“ в чест на своята 150-а годишнина и във връзка с тържествата, посветени на 140 г. от свикването на Учредителното събрание в Търново. Тези дневници напускат фонда на институцията за първи път, подредени са във витрини в читалището, като експозицията беше открита официално вчера, когато в старата столица започнаха да се събират всички настоящи народни представители, за да отбележат годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

„Дневниците са дарени на читалището от Димо Кьорчев, юрист и литератор, който е бил два мандата народен представител. Веднъж през 1914 – 1919 г., а след това отново през 1923 – 1928 г. Това са стенографски дневници, в които са събрани изказвания на народни представители, дебатите им при приемането на закони и различни нормативни актове. Изключително интересно четиво се оказват тези дневници, в които има повече от 70 закона, приети в рамките на около 10 г.“, разказва председателят на читалището арх. Донка Колева. Сред тези нормативни актове са първите закони за народното просвещение, на адвокатурата, избирателният, за полицията.

Освен дневниците в изложбата са представени и 12 табла, в които са подбрани най-интересните, любопитни и забавни реплики и изказвания, които могат да бъдат прочетени в документите на българските парламенти, включително и текстове за изгонени от заседанията депутати.

ТРИ ВЕЛИКИ НАРОДНИ СЪБРАНИЯ СА БИЛИ ПРОВЕЖДАНИ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ В САЛОНА НА ЧИТАЛИЩЕ „НАДЕЖДА“ освен обикновените народни събрания в периода 1879 – 1926 г. Запазените дневници са от две велики народни събрания – петото през 1911 г. и шестото, заседавало от 1946 до 1948 г. Редом до дневниците на Народното събрание са подредени и ръкописни и старопечатни книги от фонда на читалището, което пази 12 стари ръкописни и 413 старопечатни книги, 18 вестника и 15 списания, излизали до Освобождението на България. Целият фонд на библиотеката, която е създадена успоредно с читалището и също е на 150 г., възлиза на 46 700 библиотечни единици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *