Цвета Караянчева връчи на Даниел Панов официалния статут на Велико Търново за историческа и духовна столица на България | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Цвета Караянчева връчи на Даниел Панов официалния статут на Велико Търново за историческа и духовна столица на България

Публикувана на: 16.04.2019г. 1061 прегледа

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА ВРЪЧИ НА КМЕТА НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДАНИЕЛ ПАНОВ статута, с който градът е признат за историческа и духовна столица. Това стана на официална церемония по време на откриването на изложбата „Учредителите. Търново и българската държавност“ в музей „Възраждане и Учредително събрание“.

„Имам огромната чест и удоволствие да връча на кмета на В. Търново решението на 44-тото Народно събрание, което беше гласувано с пълно мнозинство, за обявяване на В. Търново за историческа и духовна столица на България“, каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. „Няма как да не бъда развълнуван, защото това е една мечта на нашите предци отпреди 140 години. Тогава, когато се обсъжда Търновската конституция, Драган Цанков казва: „Вече имаме две столици – първата е Търново, историческата и духовната, и втората – правителствената, е София. И това е факт след 140 години“, каза кметът на В. Търново Даниел Панов. „Днес този статут не само е признание за всички нас, великотърновци, и за нашите предци, той ни задължава и ни дава много отговорности. Този статут чертае пред нас един нов хоризонт за старопрестолния Търновград. Затова се надявам това единство да се запазило и днес, защото само когато българският народ е бил единен, само тогава той е побеждавал във всички битки и е постигал целите си“, заяви още Даниел Панов. Цвета Караянчева получи картина от великотърновски художник и плакет, с които Инициативният комитет за обявяването на В. Търново за духовна и историческа столица й благодари за съдействието, което тя им е оказала. Председателят на Народното събрание ще си тръгне от В. Търново и с луксозно оформен препис на Търновската конституция, който е дело на ученици от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ – В. Търново. Децата, които са участвали в изработването на репликата, ще бъдат гости на Цвета Караянчева в Народното събрание.

Велико Търново получи официален статут на историческа и духовна столица на България в петък, когато депутатите единодушно гласуваха законопроекта за това, внесен от народните представители Станислава Стоянова, Станислав Стоянов, Клавдия Ганчева, доц. Милен Михов и Симеон Симеонов. Предложението е на Инициативния комитет, който подготви програмата за честване на 140 години от приемането на първата конституция на България, останала в историята под името „Търновската конституция“.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!