Васко Кръпката гостува на второкласници в СУ „Емилиян Станев“ за нетрадиционен урок по рок

ВАСКО КРЪПКАТА БЕШЕ ГОСТ НА ІІ „А“ КЛАС В СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ЗА НЕТРАДИЦИОНЕН УРОК ПО РОК. Малчуганите посрещнаха рок звездата с викове и аплодисменти и след това дълго време не искаха да седнат по местата си, за да започне часът. А в него участваха и порасналите вече рокаджии от оня ІV „б“ клас, които преди две години получиха свидетелствата си за завършено начално образование лично от Васко Кръпката и колегите му от „Подуене блус бенд“. Сега те вече са шестокласници. Заслугата за всички тези емоции е на Илина Керина, която в момента е класен ръководител на второкласниците и бивш класен на децата от „б“.

На Световния ден на рока, който е на 13 април, беше посветен урокът на музикалната паралелка в търновската гимназия. Второкласниците разказаха всичко, което знаят за тази музика, за историята на създаването й, за перипетиите, през които е минала, за музикантите и най-големите звезди в рокендрола.

Васко Кръпката пък разказа на малките си приятели как е създадена прочутата му песен „100 г. рокендрол“, която той е написал в чест на 50-ата годишнина на този музикален жанр и я е посветил на незабравимия Георги Минчев. „Него всички музиканти в България, всички рокаджии си го приемаме като сърцето на българския рок. Спомняме си за него, а и няма как да е, защото той наистина дишаше с тази музика“, призна Васко Кръпката.

След това показа на децата как може да се свири едновременно на два инструмента – хармоника и китара. „Виждате ли тази стойка, дето виси на врата ми и на нея съм сложил хармониката? Бях колкото вас, когато за първи път видях един човек с такава стойка. Той се казва Боб Дилън, сигурно не го знаете“, започна историята си Васко Кръпката и много бързо беше опроверган от второкласниците, които само за минута му доказаха, че не само знаят кой е Боб Дилън, но и песните му. „Аз тогава си мислех, че той нещо си е счупил врата и това е шина. И си казах: „Еха, какъв музикант. Свири със счупен врат. Оказа се, че шината е стойка за хармоника, но аз вече бях влюбен в тази музика“, призна музикантът.

След това и той, и децата заедно посвириха и попяха някои от неговите най-известни парчета. Кулминацията беше изпълнението на песента „Нека бъде светлина“, която Васко Кръпката направи заедно със звездата на ІІ „а“ – Александън Момински, който в момента участва в конкурса на Слави Трифонов „Нова звезда“.

Илина Керина е в основата на нестандартния урок, който зарадва вчера второкласниците и шестокласниците. Сегашният ІІ „а“ е вторият випуск. „Всичко започна, когато написахте статията за мен в „Борба”, в която разказахме за нашите рок междучасия с предишните ми деца. След това започнаха да ми звънят твои колеги от други медии и станахме много популярни. Тогава ми хрумна, че мога да направя незабравим подарък за децата за всичките тези четири години, които те бяха с мен и аз с тях. И така стигнах до Васко Кръпката, а и химнът на нашия клас беше неговата песен „Старите хипари”“, връща се две години назад Илина Керина. Тя пратила имейл на музиканта и получила отговор от него, точно когато вече била изгубила вяра, че той ще приеме поканата. Но той се обадил, казал „разбира се“ и така двамата започнали подготовката. Тя продължи тогава пет месеца, в нея участваха и родителите на децата, но тайната беше опазена от малчуганите до последно.

„Аз никога няма да забравя това завършване. Децата плакаха от вълнение и радост и няма по-голяма награда и благодарност за мен. Сега съм с нови деца и аз ще спазя традицията, която сама съм създала – всеки випуск да си има своя уникална история”, категорична е Илина Керина.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *