Марина Голченко, солист на Кубанския казашки хор: Руските императори са обожавали Кубанския казашки хор

На 19 юни най-старият руски хор ще гостува в Търново

 

Марина Голченко е родена на 23 юни 1978 г. в град Луганск / по онова време град Ворошиловград в Украинска ССР/. Тя е заслужена артистка на Русия и на Украйна, заслужена артистка на Кубан, солистка на Кубанския казашки хор. Живее в Краснодар. За Марина Голченко казват, че нейното сопрано с „привкус на славей” – високо, силно, мощно, чисто и украсено с всички цветове на дъгата.

 

Вие сте звездата на Кубанския казашки хор, но как да представим Марина Голченко на българската публика?

Това, че се говори, че съм звезда с нищо не променя същността ми на една обикновена жена, изрядна домакиня, любяща съпруга майка. Мисля, че качества като тези правят една жена много по-звездна от всичко останало. В същото време обожавам работата си и вероятно точно тази огромна любов към пеенето, към народните и казашки песни ме задържа от 2002 година в този прекрасен казашки колектив. През 2001г. работех в Луганската филхармония. Пристигнахме в Кубан на един фестивал, който се беше превърнал в невероятна приказка със своето многообразие на народни костюми и песни. Запознах се к колегите от Кубанския казашки хор – красиви и много пеещи! Моментът беше решаващ, защото ръководството на хора ме покани да работя за тях.

Тогава вече сте била много известен изпълнител в Луганск. Дълго ли мислихте да приемете предложението?

Не, не се колебаех, тъй като да пееш в хор с 208-годишна история е само чест и престиж. За мен бе неописуема радост и чест да продължа кариерата си в Кубанския казашки хор – ансамбъл, известен в цял свят!

Дори руски императори са обожавали този хор, отбелязвайки високото стойностно звучене на гласовете и многообразието на мъжките тембри. За това говорят и исторически документи, потвърждаващи оценката на императорите.

Руските императори са били единни в твърдението си, че този хор трябва да бъде обезпечаван с всичко нужно, така че в бъдеще тези гласове никога да не спират да пеят и достойно да представят Руската империя, Кубан и казаците предимно със служенията си в православните храмове на Кубан, както и на концерти. Ние и  досега продължаваме тази традиция.

Прави ми впечатление, че почти винаги пеете без микрофон. Как запазвате гласа си?

На камерни сцени пея без микрофон. На на големите пред стотици хиляди зрители, разбира се, пея с микрофон. А за тайната как опазвам гласа си ще препоръчам най-златното лекарство – мълчанието! През времето, когато не пея, мълча. Това е мечтата за всеки мъж.  Но пък моят мъж не ме обича, когато мълча. Той е свикнал непрекъснато да пея или да говоря, пеейки.

А иначе препоръката ми към всички пеещи е да пазят гласа си със спокойствие. Трябва да сме максимално спокойни и уравновесени в нашето време. Преди всичко ни е необходимо душевно спокойствие!

А как да запазим душевно спокойстви?

Във всичко търсете позитива. В най-малките заобикалящи ви неща. Дори в заобикалящите ви проблеми. Ако успеете да намерите този позитив, вие несъмнено ще сте здрави и това ще проличи в погледа, в очите Ви.

Така, намирайки позитива във всичко, аз излизам на сцената сияеща и радостна, като по този начин предавам моята душевност и енергия на публиката и зареждам хората. Не може една артистка да излезе на сцената без блясък в очите! Това е недопустимо!

Всички ние трябва да се стремим да бъдем смирени, одухотворени, благи, радостни, вярващи и много позитивни!

Какво е за Вас Кубанския казашки хор?

Това е моята душа! Тук, в този хор, моята душа се изгради професионално, тук тя обитава в пълен покой, благодат и красота. Аз пея с душата си. Когат съм на сцената, аз се разкривам изцяло, напълно съм разоръжена. Така че в моята работа на първо място е душата, и една на второ – нотите.

И всичко това постигнах благодарение на Кубанския казашки хор, който възпита у мен професионалист с дълбока душа. Ако не беше той, може би, съдбата ми щеше да бъде напълно различна и изобщо нямаше да съм това, което съм.

Съжалявате ли, че не тръгнахте по друг път?

Ни най-малко! Пък и в Кубанския казашки хор срещнах голямата си любов. Съпругът ми Андрей Иличев свири нафлейта. Създадохме семейство и имаме прекрасна дъщеря Диана, на 9 години.

Какво смятате да представите на българската публика, която за първи път ще чуе и види Кубанския казашки хор?

Ще ви изпълним прекрасни хорови изпълнения, както и красотата на автентични и пъстроцветни носии и костюми. Песните на казаците са изключително силни текстове – за любовта към любимата, към родния край, за война и жертвоготовност в името на свободата и отечеството.

Репертоарът на хора е запечатал двувековна история и отразява традицията на един непокорен народ, чийто живот е свързан със защита на границите и на императора.

Доколкото ми е известно, графикът на Кубанския казашки хор и натоварен и пълен година напред?

Така е. Миналата година имахме грандиозно турне в продължение на месец и половина вътре в страната – от единия до другия край на Русия – от бреговете на Черно море чак до Тихия океан, и приключи в град Владивосток. Ако не се лъжа, това наше турне от единия до другия край на Русия е регистрирано в книгата за рекорди на Русия, нещо като нашия местен „Гинес“, като най-продължително турне в километри с най-много изпети песни, с най-много изнесени концерти и с най-много артисти на сцената.

Кубанският казашки хор притежава и сертификат за този рекорд, който се счита и световен, предвид територията на Русия и изминатите километри. С това турне закрихме зимния сезон, след което ще започнем отново и ще дойдем да се постоплим в слънчева България.

Какво ще пожелаете на българската публика?

На всички българи пожелавам от сърце радостно и ведро настроение. Бъдете позитивни! Елате на нашия концерт, поканете приятели, роднини, вземете цялото си семейство от малки до стари. Пожелавам залите да се напълнят, за да могат повече българи да видят уникалното пеене и завладяващите танци на казаците – нещо, което ще помните дълго.

И още пожелавам на всички българи доброта в сърцата ви, мир и спокойствие в душите ви, пълна хармония на духа и съзнанието, обич към всичко, което ви заобикаля на всеки един жител на прекрасната и слънчева България.

Аз ви чувствам много близки и родни. Все пак, ние сме славяни. Ние ви знаем и много ви обичаме и ще се радваме, ако това е едно прекрасно и трайно начало на нашето културно общуване.

И помнете, че руският народ и българският народ сме братя!

Кубанският казашки хор ще изнесе концерт на 19 юни – Велико Търново, в Двореца на културата и спорта. Билети – в системата на Ивентим и на касата на залата.

Интервю и снимки: Оля Ал-Ахмед

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *