Младите лясковски актьори с нова постановка и с нови успехи

За трета поредна година театрален състав „Мелпомена“ при НЧ „Напредък-1870“, гр. Лясковец показва нова постановка в началото на всеки творчески сезон. „Мелпомена” е създаден преди три години и вече с три постановки в кратката си история, готви се и за четвърта. Новата творба на младите актьори е историческата драма „Борислав“ от големия Вазов. Нейната премиера беше на 31 март 2019 година в читалището на село Драгижево. Пиесата връща зрителя в далечната 1237 година по време на царуването на Иван Асен II. В нея са преплетени любов и омраза, възход и величие, преданост и предателство, сила и слава – теми с актуално звучене и днес. В историческите личности в „Борислав” се превъплътиха Илия Илиев, който играе цар Иван Асен II, Красен Стоянов играе Борислав, а главната женска на Тамара е поверена на Пламена Пенкова. Габриела Кондева е Ирина, Дария Хаджииванова – Зоя, ролята на Гавраил играе Владимир Димитров, Драгота се играе от Даниел Димитров, Приязд – от Ивелин Иванов, Моймир – от Николай Марков, Вела изпълнява Ивона Ярославова, Анна – Симона Георгиева, отец Хиацинт е Християн Зашев, а Боряна Александрова и Нелина Йорданова играят ролите на болярка и на циганка.

„Участниците с много любов и желание подготвяха пиесата и се заеха и с трудната част по облекло, декори и аксесоари. На младия състав са идеите по изработването на корони, мечове, колони в тронната зала, лятна градина и много други – така с много ентусиазъм те отделиха от ценното си свободно време, за да се роди този спектакъл”, разказа със задоволство от добре свършената работа техният ръководител и режисьор Даниела Райкова.

Подготовката за новия спектакъл започва в началото на месец октомври миналата година, като за няколко месеца с много трудности успяват да приключат новата си рожба. Най-голям проблем било събирането за репетиции по едно и също време, тъй като младите актьори са предимно студенти, ученици и работещи младежи с различна заетост на смени, а някои – и работещи, и студенти едновременно.

Осъзнавайки, че публиката предпочита смешното, а не сълзливи трагедии, младите таланти имат готовност да зарадват своите почитатели и с вълнуваща комедия, но това ще стане след няколко месеца, разкрива още за бъдещите планове на състава неговата ръководителка, която възнамерява да се включи в предстоящата комедийна игра, заедно със своите възпитаници.

С новата си постановка лясковските театрали вече показаха майсторство в играта и трудът им беше възнаграден. Преди няколко дни пожънаха първите си успехи с „Борислав” – завоюваха две отличия, които са от престижен театрален форум – Националният детско-юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни”, провел се в Сливен. В него нашите таланти се съревноваваха със 160 младежи от страната – представители на ОДК, читалища и училища от Бургас, Стара Загора, Силистра, Габрово и други градове в страната. Журито беше в състав – председател Златко Гулеков и членове Георгиос Филаделфефс и Илиян Урумов. Награда за най-добра женска роля бе връчена на Пламена Пенкова за ролята й на Тамара, а Даниел Димитров за пореден път показа своите артистични възможности и му бе присъдена Награда за поддържаща роля за превъплъщението му във великия болярин и царски съновник Драгота. Журито присъди за цялостното представяне на театралния състав и награда за интерпретация на историческа тема.

С много положителни емоции, приятелства и незабравими мигове, опиянени от магията на Мелпомена, се завърнаха младите ни театрали от този национален фестивал. След два месеца им предстои участие в голям театрален празник в Каварна, където им пожелаваме още по-голям успех.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *