27 четения

Президентът Румен Радев: „Ще обсъдя внимателно с правния си екип възможността статутът на В. Търново да бъде част от Конституцията“

ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ ПРИСТИГНА В МУЗЕЯ „ВЪЗРАЖДАНЕ И УЧРЕДИТЕЛНО СЪБРАНИЕ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ЗА ДА ПРИСЪСТВА НА ТЪРЖЕСТВЕНОТО ЗАСЕДАНИЕ НА 44-ТОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, посветено на 140 години от подписването на Търновската конституция.

Преди да заеме мястото си сред народните представители, пред журналистите той посочи, че приветства решението на Народното събрание Велико Търново да има статут на историческа и духовна столица на България, защото това решение е основано на историческата памет и духовно минало на град Велико Търново.

„Очаквам и вярвам, че това решение ще бъде уплътнено със значими събития и инициативи за запазване на нашата историческа памет и укрепване на духовността“. На въпрос дали може да инициира промени и този статут да бъде част от конституционния текст, той отговори, че първо ще обсъди внимателно тази чисто правна тема със своя правен екип.

ПРЕЗИДЕНТЪТ НА БЪЛГАРИЯ РУМЕН РАДЕВ БЕШЕ ГОСТ И НА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПО ВРЕМЕ НА ПРЕБИВАВАНЕТО СИ В СТАРАТА СТОЛИЦА, където два дни продължиха тържествата, посветени на 140 г. от подписването на Търновската конституция.

Ректорът на вуза проф. д-р Христо Бонджолов и президентът Радев имаха работна среща, на която проф. Бонджолов представи историята на Великотърновския университет, традициите на Търновската книжовна школа, които вузът следва успешно и съчетава със съвременните тенденции във висшето образование и науката. Двамата обсъдиха проблемите на висшето образование, бъдещето на младите хора в България, тяхното обучение и реализация.

Проф. Христо Бонджолов покани Румен Радев да бъде почетен гост на Великотърновския университет на 11 май, когато висшето училище чества патронния си празник. Ректорът подари на президента exlibris на светите равноапостоли братята Кирил и Методий, които са патрони на ВТУ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *