6 четения

Учени установиха кои са били строителите на Стоунхендж

Учени от САЩ и Великобритания заключиха, че строителите на Стоунхендж произхождат от Средиземноморието, съобщи Скай нюз.
ДНК, извлечена от открити в околностите на Стоунхендж човешки останки от неолита, била сравнена с тази на хора, които живели приблизително по същото време на територията на Гърция и Турция, а след това в Испания и Португалия. Специалистите смятат, че преди около 6 хиляди години преселници стигнали до Великобритания, след като прекосили Средиземно море от изток на запад. На Британските острови те заменили популация ловци и събирачи на плодове и създали първите земеделски стопанства.
Тази миграция отчасти включвала голяма експанзия на хора от Мала Азия. Въпросната експанзия започнала преди 8 хиляди години и довела до разпространение на селското стопанство в Европа. Някои групи хора не прекосили Ламанша, а плавали край европейското атлантическо крайбрежие и се преселвали от един малък остров на друг.
Стоунхендж е построен около 2500 г. пр. Христа. Изграден е от камъни, някои от които тежат по 30-40 тона. Предназначението на комплекса е неизвестно, но се предполага, че е бил използван за религиозни ритуали и астрономически наблюдения.

Източник: бта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!