Арестуваха над 30 души от банда за телефонни измами, действала у нас и в Румъния, прибрала над 2 млн. лв. | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Арестуваха над 30 души от банда за телефонни измами, действала у нас и в Румъния, прибрала над 2 млн. лв.

Публикувана на: 19.04.2019г. 9752 прегледа

Иван Гешев: „Това е най-голямата организирана група досега, в Горна Оряховица са прибрани петима и 6 луксозни возила!“

 

33-МА ЧЛЕНОВЕ НА ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА У НАС И В РУМЪНИЯ СА БИЛИ АРЕСТУВАНИ по време на операция на Спецпрокуратурата и МВР, съобщи в Горна Оряховица вчера заместник главният прокурор Иван Гешев. Бандата е източила над 2 млн. лв. основно от възрастни хора. Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов дадоха изявление по обяд на улицата по време на операцията, която още не е приключила.

„Това е най-голямата организирана престъпна група, която през последните години е действала у нас и в Румъния. В Горна Оряховица сме задържали петима участници и сме конфискували 6 луксозни автомобила“, заяви Иван Гешев. Задържаните в кварталите на богатите „Калтинец” и „Гарата” са мулета и от средната йерархия. В Румъния със съдействието на тамошната прокуратура са закопчани други петима от София и Горна Оряховица, сред които и тарторът на организираната престъпна група. Те са от високите нива на организацията. Освен тях в Румъния са прибрани и 23-ма „въртачи“ от най-ниските нива, чиято единствена задача е да въртят телефони, докато наивник се хване на въдицата и повярва на мними полицаи, че ловят ало измамници. При обиските там са били намерени и иззети стотици симкарти и български ваучери, които са ползвани от „въртачите“. Към момента става дума за около 12 измами, от които е натрупана рекордната сума от над 2 млн. лв.

Иван Гешев (вдясно), Ивайло Иванов и Димитър Машов

ЗАМЕСТНИК ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ПОСОЧИ, ЧЕ РАЗСЛЕДВАНЕТО е стартирало през 2017 г. в Областната дирекция на МВР във Велико Търново. До тази мащабна операция се стигнало, след като главният прокурор възложил на Иван Гешев да се повиши ефективността на работата в борбата срещу ало измамниците.

„Досега по една или друга причина работата беше сегментирана до отделни случаи и до нивото на мулетата – тези, които прибират и придвижват парите. Сега ни бе поставена задача да се работи по цялото ниво на йерархията, защото за тези хора това е професия и това не е тайна за никого. Голямата част от всички задържани до момента са български граждани от цигански произход. Те са добре интегрирани в българското общество, видно от къщите и суперлуксозните коли, които иззехме. Всъщност аз пожелавам този стандарт на всички български граждани и се надявам и аз някога да го постигна“, заяви още зам. главният прокурор. Лошото обаче е, че този лукс е на гърба на възрастните и пенсионерите у нас, които са жертва на измамите, до момента държавата е била в дълг към тях, смята още Гешев.

НАД 150 СЛУЖИТЕЛИ ОТ СПЕЦПРОКУРАТУРАТА, ЖАНДАРМЕРИЯТА, ПОЛИЦИЯТА И ОТ РУМЪНСКА СТРАНА са участвали в единствена до момента подобна операция, обобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Още като поел този пост бил направен подробен анализ на всички досъдебни производства, свързани с телефонните измами, за да се стигне до тези резултати. Били иззети огромен брой доказателства, които тепърва щели да се анализират. Главният секретар благодари на директора на ОДМВР ст. комисар Димитър Машов, без чиято реакция и действия тази операция нямало да има такива мащаби. Пипалата на ало мафията обаче напуснали пределите на България и разследването се поело и от останалите служби. Иван Гешев и Ивайло Иванов казаха, че без съдействието румънското бюро на „Евроджъст“ към Евросъюза до реализация с такива размери едва ли е щяло да се стигне.

Нели СУКОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

 

 

loading...

Коментари за "Арестуваха над 30 души от банда за телефонни измами, действала у нас и в Румъния, прибрала над 2 млн. лв."

 • 18.04.2019 в 15:29

  Властта притиска измамниците за да си платят вноската „спокойствие“, че трябват пари за изборите. Демо акция, предизборна.

  Отговор
 • 19.04.2019 в 16:59

  Въпросите са два колко обвинителни акта ще има и колко осъдени лица с ефективни присъди ще влязат в затвора . А сега познайте ????

  Отговор
  • 22.04.2019 в 12:28

   Колко пъти е имало подобни акции с арестувани. След един месец СЪЩИТЕ хора продължават да „работят“. И все някой е крив, системата, марсианците.

   Отговор
 • 19.04.2019 в 17:52

  Ехх едно Белене каква хубава работа щеше да свърши сега, ако го имаше … да чукат камъни и да ядът бой, ама мнооого бой, няколко годинки ( ако оцелеят ) пък после нека пак се занимават с подобни измами .

  Отговор
 • 22.04.2019 в 15:28

  А тия гологлавите, главатари на конкурентна банда ли са – що ли…

  Отговор
 • 25.04.2019 в 18:16

  Най-хубавата новина. Точно така продължавайте да работите момчета. То недоволни винаги ще има. А на недоволните ще кажа, ако ваш родител беше пострадал друг коментар щяхте да имате. Наистина им трябва Белене и да изхвърлят ключа на килиите им.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!