52 четения

Скандал с изборите за попълване на Студентския съвет разбуни ВТУ

Студентите изпратиха протестно писмо до президента, премиера, председателя на парламента и депутатите

 

СКАНДАЛ ОКОЛО ИЗБОРИТЕ ЗА ПОПЪЛВАНЕ НА КВОТАТА НА СТУДЕНТСКИЯ СЪВЕТ В ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ РАЗТЪРСИ ВУЗА ВЧЕРА. Студентската избирателна комисия открито обвини ректора на университета проф. Христо Бонджолов в манипулация на изборите. Той от своя страна събра на среща студенти, които не са съгласни с действията и решенията на настоящия Студентски съвет. Избори вчера не се състояха, а 18 април беше последната възможна дата за провеждането им, защото днес трябва да бъде оповестен поименно целият списъчен състав на Общото събрание на ВТУ. Това са хората, които на 20 май ще гласуват за ректор и за всички останали изборни длъжности в университета.

„Пет секции трябваше да бъдат отворени вчера за изборите, с които ние да попълним квотата на Студентския съвет в Общото събрание. Става дума за 6 места, за които имаше 26 кандидати. Право на глас имат 9462 студенти и докторанти, които учат редовно и задочно. Секциите са в Пети корпус, в Стопанския факултет, във Факултета по изобразителни изкуства и в аулата. Място за гласуване има и в колежа ни в Плевен. Сутринта обаче ние не успяхме да започнем избори в Пети корпус, защото секцията беше запечатана по изричната заповед на ректора“, каза Димитър Димитров, председател на Студентската избирателна комисия. Той уточнява още, че затворен е бил и Трети корпус, където се помещава Стопанският факултет.

„Във ВТУ се случва нещо невиждано за България за последните 117 г. Студентската автономия, висш принцип в целия цивилизован свят, беше грубо погазена. Ръководството на университета в нарушение както на всякакви закони и правилници, така и на обикновените човешки норми по най-груб начин изгони от територията на университета членове на Студентски съвет, ангажирани с провеждането на частични избори за попълване състава на съвета. След като само преди седмица бяхме публично обвинени, че ние саботираме предстоящите избори за ръководни органи на ВТУ, днес нашите обвинители прибягнаха до саморазправа с една цел – продължаващо очерняне образа на Студентски съвет“, написаха студентите в социалните мрежи и адресираха писмото си до президента, до премиера на България, до председателя на Народното събрание, до народните представители и до всички медии.

ЦЯЛАТА ИСТОРИЯ ЗАПОЧНА В НАЧАЛОТО НА МЕСЕЦА, КОГАТО РЕКТОРСКОТО РЪКОВОДСТВО УПРЕКНА СТУДЕНТИТЕ, ЧЕ САБОТИРАТ ПРОВЕЖДАНЕТО НА избори в своята организация и по този начин заплашват да провалят изборите за ректор на 20 май.

„Ние няма да пречим на изборите и няма да ги саботираме. Няма да станем причина те да бъдат обявени за нелегитимни. Ще направим нужното, за да попълним студентската квота в Общото събрание на ВТУ“, заяви тогава шефът на Студентския съвет във ВТУ Иван Маринов. Малко след като избухна скандалът в началото на април, студенти и ректор все пак успяха да се срещнат и казаха, че са се договорили. И двете страни признаха, че изборите в Студентския съвет са възможни, след като министърът на образованието Красимир Вълчев изпрати отговор на ректорското писмо, с което проф. Бонджолов за пореден път пита какви точно избори трябва да направят младите хора – частични или избори за нов Студентски съвет.

Отговорът на министъра обаче закъсня и скандалът се разрази с нова сила.

Все пак министър Вълчев е отговорил, че: „Във връзка с предстоящите избори за органи на управление на ВТУ и поставените от Вас въпроси относно конституирането на новото Общо събрание, отново изразявам становището, че с изтичане на мандата на Общото събрание се прекратява и участието в него на всички членове, включително и на представителите на Студентския съвет. Изборът е проведен за конкретното Общо събрание и законът не предвижда възможност да се „прехвърлят“ членове от едно Общо събрание в друго“.

„Истината е, че Законът за висше образование в този му текст трябва да се промени и прецизира, за да бъде ясен и точен. Както е написан сега, дава възможност за тълкувания“, коментира председателят на Централната избирателна комисия доц. Янка Тянкова, която е преподавател в Юридическия факултет на ВТУ.

Тя обаче не скри раздразнението си от трудната комуникация със Студентския съвет и заяви: „Те отказаха да се съобразят със законовите разпоредби, да насрочат избори, дори не ни дадоха списък на Студентската избирателна комисия. Само мълчаливи откази от тяхна страна. Неизбежно беше да стигнем до вчерашната ситуация“. Доц. Тянкова призна, че сега ще се наложи ЦИК да направи нарушение, обявявайки състава на Общото събрание късно.

„Студентите трябва да организират избори веднага след празниците и да предупредят за това в Академичния съвет. А съответно той ще трябва да вземе адекватно решение – дали да нарушим този задължителен 30-дневен срок за обявяване състава на Общото събрание, или да променим датата на изборите. Защото това нарушение никак няма да е малко. Предупредих студентите и за това, че ние можем да търсим отговорност по съдебен ред за техните незаконосъобразни действия“, категорична е доц. Тянкова. И допълва: „Не мога да се съглася, че самите студенти, някои от които юристи, отказват да спазват действащата нормативна уредба“.

Ректорът проф. Христо Бонджолов вчера не отговори на телефона си, за да чуем и неговото мнение по създалата се ситуация.

Академичният съвет е в понеделник и тогава трябва да стане ясно как вузът ще излезе от ситуацията.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Един коментар за “Скандал с изборите за попълване на Студентския съвет разбуни ВТУ

  • 19.04.2019 в 15:01
    Permalink

    Както е по закон. Тянкова е квалифициран юрист. И при автономията има Закон за висшето образование и той трябва да се спазва. Жалко е, че министерството се гърчи и дава двусмислени тълкувания. Защо тогава му е правният отдел.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!