25 четения

17 души дариха кръв на Цветница във Велико Търново

17 доброволци дариха кръв в рамките на кампанията „Запалете свещичка, дарете живот!“, която за единадесета поредна година се провежда във Велико Търново на празника Цветница. За трима от тях това е първо първо кръводаряване. Общо 24 човека били желаещите, но за съжаление, 7 от тях не били подходящи за процедурата, информира д-р Мариана Витанова, началник на Кръвния център в старата столица. По думите й събраното количество кръв е добре дошло и ще покрие нуждата по време на Великден.

Домакин на кръводарителската инициатива бе храма „Свети Никола“, където екип на отделението по трансфузионна хематология на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ бе обособил специален пункт за целта. Благородната акция продължи от 9:00 до 14:00 часа.

През 2018 година в кампанията на Цветница се включиха 11 мъже и 7 жени.

За първото тримесечие на тази година 376 души са станали доброволни кръводарители в отделението по трансфузионна хематология, като преобладават тези на възраст между 30 и 45 години. Всеки пети от тях за първи път е дарил кръв.

Медиците припомнят, че подходящи за интервенцията са всички хора навършили пълнолетие, до 60 години и с тегло над 50 килограма. Те не трябва да са дарявали кръв по-скоро от 2 месеца преди настоящата процедура. Преди да бъде извършена интервенцията, кръводарителят преминава медицински преглед и задължително се изследва нивото му на хемоглобин. От скоро това се прави със специален уред, който бе дарен на медицинското звено от ученици от Американския колеж „Аркус“.

Галина ГЕОРГИЕВА

снимка: МОБАЛ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!