Трима кандидати за ректор и трима – за председател на Общото събрание на университета | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Трима кандидати за ректор и трима – за председател на Общото събрание на университета

Публикувана на: 22.04.2019г. 3888 прегледа

Изборите са пред провал заради скандалите със Студентския съвет

 

ТРИМА ПРОФЕСОРИ ПОДАДОХА КАНДИДАТУРИТЕ СИ ЗА РЕКТОР НА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ В ПЕТЪК, КОГАТО БЕШЕ ДЕНЯТ ЗА РЕГИСТРАЦИЯ В ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ. Първи пред ЦИК се заявиха проф. Венка Кутева, която в момента е декан на Педагогическия факултет, и проф. Мирослав Гълъбов, декан на Факултета по математика и информатика. Последен документите си внесе настоящият ректор проф. Христо Бонджолов.

Но според жребия, който тримата кандидати изтеглиха, неговото име ще стои на първо място в информационните бюлетини. Той първи ще представи предизборната си програма пред своите колеги, първи ще говори и по време на Общото събрание.

„Мислех да не се кандидатирам, да оставя университета, да го върна четири години назад, да го оставя в ръцете на същите, които го фалираха и направиха това с огромно удоволствие. Но това нямаше да бъде добре и отговорно заради хората в университета. Стигнахме дотук. От над 6 млн. минус, стигнахме до минус половин милион и съм сигурен, че в следващите години ще успеем да си подредим живота малко по-добре. Даже, ако поне малко от плановете ни за бъдещето се реализират, мога да уверя колегите си, че следващите години ще бъдат по-добри, въпреки че ще бъдат тежки“, заяви проф. Христо Бонджолов минути, след като подаде документите си. Той призна още, че силно се надява университетът да успее да се справи със ситуацията и изборите да се проведат, без да се налага намесата на министъра на образованието.

С номер две пред избирателите ще застане проф. Венка Кутева, която каза, че тръгва на избори с мотото „Да бъдем и да останем заедно във ВТУ“.

„ВТУ да стане университет на бъдещето, което е малко нереалистично сега, но вярвам, че е възможно. Това е моята мотивация да се кандидатирам за ректор“, коментира и проф. Мирослав Гълъбов, който ще се представя пред избирателите под номер три.

ТРИМА СА И КАНДИДАТИТЕ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА ВТУ. Проф. Антоанета Анчева, проф. Пламен Легкоступ и доц. Борис Желев са преподавателите, които ще се борят да оглавят Общото събрание.

Проф. Антоанета Анчева, преподавател във Факултета по изобразителни изкуства, ще участва в изборите в екип с филолога проф. Живка Колева-Златева, която се кандидатира за поста зам.-председател. „Мотивира ни желанието за принципност, прозрачност, академичност и научност в политиката на ръководството на университета“, заяви проф. Анчева, след като подаде кандидатурата си в ЦИК.

Проф. Пламен Легкоступ е избрал да участва в изборите с доц. Маринела Агаларева от катедра „География“. „Искаме да се върне вярата в институцията Общо събрание, тъй като това е най-върховният орган в университета. Последните години тази роля беше неглижирана, а всъщност събранието е законодателният орган. Искам, доколкото мога, да пресека този ескалиращ страх, който се шири във ВТУ напоследък. А доц. Маринела Агаларева е с мен неслучайно. Тя е млад човек, а ние имаме нужда от такива като нея, за да има на кого да разчитаме занапред“, заяви проф. Легкоступ.

В екипа на доц. Борис Желев, който е декан на художниците, влиза и археологът доц. Олег Асенов, който ще бъде зам.-председател на Общото събрание, в случай че те спечелят изборите. „Да се върне академичният дух в университета и да се спазват основните закони, по които висшето образование в България се развива“, това са мотивите, с които доц. Желев тръгва на избори. След като тримата изтеглиха жребия, по който имената им ще бъдат вписани в изборната документация, стана ясно, че първи е доц. Борис Желев, под номер 2 ще се представя проф. Антоанета Анчева, проф. Пламен Легкоступ е с номер три.

 

СКАНДАЛИТЕ С КВОТАТА НА СТУДЕНТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ В ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НЕ СТИХВАТ

 

ИЗБОРИТЕ ЗА РЕКТОР И НОВИ РЪКОВОДНИ ОРГАНИ НА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ОБАЧЕ СА ПРЕД ПРОВАЛ ЗАРАДИ СКАНДАЛИТЕ С КВОТАТА НА СТУДЕНТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ В ОБЩОТО НА СЪБРАНИЕ НА ВУЗА. Със сигурност на 20 май университетът няма да може да си избере ново ръководство, стана ясно в края на миналата седмица, когато гласуването на студентите и докторантите се провали. Младите хора във ВТУ трябваше да попълнят квотата си на 18 април, а на 19 април да бъде обявен пълният списъчен състав на Общото събрание, което избира ректор, председател и зам.- председател на Общото събрание, шеф на Контролната комисия, нов Академичен съвет. Според закона имената на избирателите трябва да бъдат обявени не по-късно от 30 дни преди датата на изборите.

Няколко часа по-късно Централната избирателна комисия на ВТУ заседава, за да се опита да излезе от ситуацията. Членовете й решиха да натоварят председателя на ЦИК доц. Янка Тянкова да свика избори в Студентския съвет веднага след празниците, но да остави студентите сами да си ги проведат, което е задължително заради автономията им според Закона за висше образование.

 

ЦИК РЕШИ СЪЩО ДА ИЗТЕГЛИ ДАТАТА НА ИЗБОРИ ЗА РЕКТОР И НОВИ РЪКОВОДНИ ОРГАНИ ЗА 10 ЮНИ

 

Новата дата трябва да бъде гласувана на извънредното заседание на Академичния съвет на ВТУ днес.

„Трябваше да решим дали да извършим нарушение, като обявим списъчния състав на Общото събрание по-късно, или да изтеглим изборите назад във времето. Понеже председателят на Студентската избирателна комисия заяви, че отказват да проведат избори и да се съобразят с писмото на министъра на образованието, с което се казва, че те трябва да съставят абсолютно нов Студентски съвет, преценихме, че най-реалистичният вариант е да изтеглим изборите за 10 юни. ЦИК ме упълномощи да свикам такива избори, да насроча дата, да обявя зала и това трябва да стане не по-късно от 8 – 9 май“, обясни доц. Янка Тянкова и допълни, че ЦИК се съобразява и с подписката на 100 студенти и докторанти, които са искали да гласуват и не са успели заради действията на Студентската избирателна комисия.

 

„СЛУЖЕБЕН РЕКТОР НА ВТУ Е НАЙ-ЛОШИЯТ ВАРИАНТ

 

ВСЕ ОЩЕ ИМАМЕ ВРЕМЕ и се надявам разумът да надделее. Мандатът на ректора изтича на 25 май, тогава приключват мандатите и на Общото събрание, и на всички останали ръководни органи. След тази дата ректорът има право да управлява сам два месеца. След това министърът трябва да назначи служебен ректор, който да организира и проведе избори“, коментира още доц. Тянкова.

„Притеснява ме поведението на студентите, които слушат една друга централа. Самочувствието им е изключително, поведението – арогантно. Говоря за няколко от студентите, които са партийно обвързани и които са решили, че могат да правят каквото искат. Няма обаче как университетът да стане заложник на няколко души. Ако тези двама-трима партийно обвързани се опитват да съсипят университета, аз ще се обърна към всички да дойдат на това събрание и да го направят“, заяви по повод разправията ректорът проф. Христо Бонджолов.

„КАТЕГОРИЧНО ОТКАЗВАМЕ ДА ПРОВЕДЕМ ИЗБОРИ, КОИТО СА ОРГАНИЗИРАНИ ОТ ЦИК, ЗАЩОТО ТОВА Е НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА И НА НАШАТА АВТОНОМИЯ. Не сме съгласни и да избираме нов Студентски съвет, защото правомощията на настоящия изтичат след година. Веднага след празниците ще организираме избори, за да попълним квотата си в Общото събрание. Трябва да изберем шестима нови членове на Студентския съвет. Това сме готови да направим, ако ръководството на университета отново не ни попречи“, коментираха Иван Маринов, който е председател на Студентския съвет и Димитър Димитров, шеф на Студентската избирателна комисия. Двамата са категорични, че в писмото си до ректора на ВТУ министър Красимир Вълчев ясно е заявил, че ръководството няма право да се намесва в автономията на Студентския съвет.

„Освен това искам да кажа още нещо ясно и категорично. Аз съм председател на Студентския съвет и не съм член на ВМРО. И ако някой продължава да твърди обратното и да спекулира с това, вече ще заведа дело“, заяви Иван Маринов на пресконференция, на която зад студентите застанаха тримата декани проф. Венка Кутева, проф. Мирослав Гълъбов, доц. Борис Желев и проф. Петко Петков, който е бивш зам.-ректор.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

loading...

Коментари за "Трима кандидати за ректор и трима – за председател на Общото събрание на университета"

  • 22.04.2019 в 21:46

    Интересно, фалиралите ВТУ, вместо да понесат отговорността си по реда на закона, отново са кандидати на вяра, този път в Общото събрание. ДС мафията в контра атака.

    Отговор
  • 23.04.2019 в 11:45

    Хм! Преди години имаше скандал в Стопанска академия Свищов. Сега тази академия тотално западна, а покрай нея и градът загуби облика си на студентски град. Някога в тази академия ходеха да учат софиянци въпреки, че си имаха икономически ВУЗ, защото Свищовският икономически ВУЗ беше най-добър в страната. Сега някой се опитва да сложи прът в колелото и на Великотърновския университет! Това много лошо ще се отрази на облика на града. Напоследък обаче много често чувам, че в държавните ВУЗ-ове няма достатъчно кандидати въпреки традициите им и по-ниските такси за обучение. За сметка на това всички мрънкащи, че нямат пари се тъпчат я в НБУ, я в Свободния Варненски университет. Там освен по-високите такси и качеството на обучение е по-различно. Друга особеност, за която чух – частни фирми спонсорират техни служители да учат, НО в частните ВУЗ-ове! Защо ли? Мисля, че всички ще си отговорите – прехвърляне на пари от един в друг джоб и то на хубави пари… (семестриални такси в държавен университет – 400 лв.; семестриални такси в частен университет – 1200-1700 лв.)

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!