7 четения

Специалисти определиха сърдечния пулс, който свидетелства за риск от преждевременна смърт за мъжете

Сърдечният пулс, надвишаващ 75 удара в минута, свидетелства за риск от сърдечносъдови болести при мъжете и следователно за вероятност от преждевременната им смърт, съобщава интернет изданието Open Heart.
За представителите на силния полс с подобни показатели има по-голям риск за здравето им дори в сравнение със закоравелите пушачи и недостатъчно активните физически мъже. До този извод стигнали учени от университета в Гьотеборг, Швеция.
Продължилото 21 години изследване обхванало 798 мъже, родени през 1943 г. в Гьотеборг. Те били разделени на четири групи в зависимост от показателите за сърдечния пулс – 55 или по-малко удара в минута, 55-65 удара, 65-75 удара и над 75 удара в минута.
Мъжете с честота на сърцебиенето 55 удара в минута по-често пушели, били недостатъчно активни физически и освен това преживели стресови събития. Но най-често от сърдечни заболявания били засегнати участниците в четвъртата група, чийто пулс надвишавал 75 удара в минута. За тях рискът от сърдечни болести бил 2 пъти по-голям, отколкото за участниците в първата група.
За 21-годишния период умрели 119 участници, други 237 били засегнати от различни увреждания на сърдечносъдовата система, а 113 – от исхемична болест на сърцето. Смъртните случаи и засегнатите от сърдечни болести са най-много в четвъртата група. /Йордан Ачков/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *