Децата, които помагат в домакинските задължения, се справят по-добре в училище | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Децата, които помагат в домакинските задължения, се справят по-добре в училище

Публикувана на: 23.04.2019г. 250 прегледа

Децата, които мият чиниите и помагат в чистенето, се справят по-добре в училище, защото стават по-самоуверени, а с това и по-общителни и щастливи, съобщи в. „Дейли мейл“.
Когато не помагат в къщи, те са с до 30 процента по-недоволни от живота, твърдят педиатри, изследвали почти 10 000 деца в началното училище.
„Успокояващо е да установиш, че традиционни възпитателни практики, като участието в домакинските задължения, допринасят за развитието на детето“ – каза ръководителят на изследването д-р Елизабет Уайт от университета на Вирджиния.
Екипът е анкетирал 9971 деца на възраст около девет години и е сравнил резултатите в училище, включително по четене, математика и природните науки, нивата им на компетентност и броя на домакинските задължения, които изпълняват в къщи.
Резултатите показват, че колкото повече домакински задължения има едно дете, толкова по-уверено е то в себе си и толкова по-добър е успехът му в училище.
Вероятността да са с ниска самооценка е с 27 процента по-голяма за децата, които много рядко помагат у дома. Такива деца с 24 процента по-често не успяват да установят връзка с другите. /Христина Терзиева/

Източник: БТА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!