Фиданка от Гранитския дъб засадиха в двора на църквата "Св. Иван Рилски" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Фиданка от Гранитския дъб засадиха в двора на църквата „Св. Иван Рилски“

Публикувана на: 23.04.2019г. 474 прегледа

ФИДАНКА ОТ НАЙ-СТАРОТО ДЪРВО В БЪЛГАРИЯ, ГРАНИТСКИЯ ДЪБ, БЕШЕ ЗАСАДЕНА ВЧЕРА В ДВОРА НА СРЕДНОВЕКОВНАТА ЦЪРКВА „СВ. ИВАН РИЛСКИ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Събитието беше част от проекта за създаването на поклонническия пешеходен поход „Светият път“, посветен на 550-ата годишнина от пренасянето на мощите на св. Иван Рилски от старата столица Търново в Рилския манастир.

Проектът за пътя е идея на двама търновци – Паскал Пиперков, който работи в Института по математика и информатика на БАН във Велико Търново, и Евгени Коев, учител в Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ и секретар на туристическо дружество „Академик – ВТУ“. Двамата получиха подкрепата на историка проф. Пламен Павлов, шефа на Регионалния исторически музей и кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов.

Гранитският дъб расте повече от две хиляди години в с. Гранит, община Братя Даскалови, Старозагорска област. Фиданката е осигурена с подкрепата на Иван Муевски от Брезово, каза историкът проф. Пламен Павлов и допълни, че дъбът е един от символите на духовния подвиг на св. Иван Рилски. Дъбово листо с вписан кръст е и логото на поклонническия поход „Светият път“, който ще премине по пътя на мощите на небесния покровител на България и българския народ. „Затова се надявам след време тук да засадим още две фиданки – едната от родното място на светеца, другата от Рилския манастир“, каза още професорът.

Църквата „Св. Иван Рилски“ в квартал „Асенов“ е част от манастирския комплекс при храма „Св. Петър и Павел”. Разкрита е през 2005 г. от двамата професори Николай Овчаров и Хитко Вачев, които провеждаха редовни разкопки до 2009 г. След това я социализирахме по европейски проект“, каза шефът на Регионалния исторически музей Иван Църов. Той припомни, че тук след превземането на Търново от османските турци през 1393 г. са се съхранявали мощите на св. Иван Рилски до пренасянето им в Рилския манастир през 1469 г. Тук са били пренесени и мощите на още 70 светци, които обаче след това или са били пръснати по Европа, или са изгубени.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!