124 четения

Кметът попари мераците да се продадат 17 дка болничен терен над „Кауфланд“, иска ги за парк

Община Велико Търново дава зелена улица за продажбата на сградата на кардиологията в Старата болница и базата на МОБАЛ във Вонеща вода

 

КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДАНИЕЛ ПАНОВ СЕ ОПЪЛЧИ НА ПРОДАЖБАТА НА 17 ДКА ОТ СЕВЕРНИЯ ДВОР НА БОЛНИЦАТА, КЪДЕТО СЕ НАМИРА И ХЕЛИКОПТЕРНАТА ПЛОЩАДКА ЗА СПЕШНИ СЛУЧАИ. Ръководството на лечебницата поиска от община Велико Търново като съдружник в търговското дружество, с какъвто статут е МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, да одобри продажбата на 6 имота. Най-атрактивният от тях е именно зелената площ, разположена точно над хипермаркета „Кауфланд“ и с лице на ул. „Краков“, както и на основната ул. „Велики Преслав“. Неотдавна областната болница продаде за 5,8 млн. доста по-малък имот на немската верига за 5,8 млн. лв. Великотърновският градоначалник е преценил, че продажбата и евентуалното застрояване на района са нецелесъобразни, защото в плановете му влиза тук да бъде паркова зона. Отказът на сделката е подкрепен и от основните комисии към местния парламент също по настояване на кмета Панов. Той делегира права на заместника си проф. Георги Камарашев да гласува против продажбата на този терен, както и на друг с площ от 4 дка на ул. „Никола Габровски“ по същата причина. Община Велико Търново държи 15% от МОБАЛ, останалите 34 също са притежание на общините от областта. 51% пък държи държавата. Според запознати при това разпределение и евентуално решение на общото събрание становището на по-малките акционери може да не бъде взето предвид. От община Велико Търново обаче също си имат своите лостове за въздействие, защото даже и да се стигне до сделка, после кметството ще одобрява строителни книжа и градоустройствените промени. Запознати припомнят, че това е поредният опит да се изтъргува имотът, като досега са опитвали без успех почти всички болнични директори. На два пъти срещу подготвяна такава сделка възрази и предишния градоначалник д-р Румен Рашев.

Представителят на община Велико Търново обаче ще подкрепи продажбата на сградата в Стара болница, където се намира Специализираната болница по кардиология, както и базата на МОБАЛ във Вонеща вода. Последната представлява изоставена стара триетажна сграда, разположена на 2,5 дка, която преди години работела като филиал на второ вътрешно отделение и се ползвала за долечение на кардиологични пациенти. На мястото има прекарана минерална вода, намира се в близост до река и би могло да се превърне в кокетен минихотел, ако се появи купувач, който да инвестира в идеята. Всички средства от евентуални реализирани сделки могат да бъдат използвани единствено за строителството на новия болничен корпус, обзавеждането и оборудването му с медицинска апаратура.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

6 коментара за “Кметът попари мераците да се продадат 17 дка болничен терен над „Кауфланд“, иска ги за парк

 • 23.04.2019 в 12:39
  Permalink

  Пролет е, а навън мирише на лайКа и липсващи пари за великите нови крила. Поздравления за мениджърското ято..

  Отговор
 • 23.04.2019 в 14:17
  Permalink

  Браво на общинската управа!!!А все повече се засилва тезата,че д-р Филев и лобито около него,си гледат частният интерес!!!

  Отговор
 • 23.04.2019 в 14:26
  Permalink

  За този отказ от поредното безумие – Браво на кмета! Проклет да е, който продаде и метър от двора на болницата!

  Отговор
 • 23.04.2019 в 16:18
  Permalink

  Не вървах, че някога ще го кажа, но….. БРАВО НА КМЕТА!

  Отговор
 • 23.04.2019 в 16:37
  Permalink

  Първо, ако е за вярване, браво на кмета, в този град трябва да има и малко естетика и малко екология.
  Обаче, сделката за 5 милиона, която трябваше да финансира новия строеж, не излезе ли накрая постановка, че някой да лапне от новия търговски обект? Да бяха стегнали строежа-призрак , така както го направиха частните инвеститори с друг призрак от другата страна на болницата, дето, между другото, прилича точно на болница, и го донаждаха нагоре и нагоре, пуста алчност, не я спира нито мисъл за безопасност, нито добър вкус и обществен протест.

  Отговор
 • 24.04.2019 в 8:27
  Permalink

  Тия змиярници е по-добре да бъдат продадени. Не ми звучи смислен аргумента за паркова зона – такива в района са парк Габровски, парка на Руски гробища и евентуално бъдещия парк на цирковата площадка. По-добре с парите от бандралъците да се ремонтират всички отделения и да се обособят още парко-места, а не паякът да продължава да безчинства в района на болницата.
  Това, разбира се, ако има инвеститор, който иска да даде цена от рода на тази на Кауфланд – няма смисъл да се харизва теренът на местните феодали апартаменто-строители за левчета на квадрат (като много други…).

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!