Лекари присадиха успешно бели дробове и черен дроб на 9-годишно дете в Русия | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Лекари присадиха успешно бели дробове и черен дроб на 9-годишно дете в Русия

Публикувана на: 23.04.2019г. 314 прегледа

Лекари от Научния медицински изследователски център „Акад. В. Шумаков“ в Москва са извършили успешно присаждане на бели дробове и черен дроб на 9-годишно дете с муковисцидоза, предаде ТАСС.
Операцията е направена през февруари и е продължила 16 часа. Тя представлява първото присаждане на три органа едновременно, съобщи на пресконференция руската министърка на здравеопазването Вероника Скворцова.
Уникалната операция за първи път се прави на дете. Досега в научната литература са описани три подобни интервенции при пациенти на възраст 25-30 години, за съжаление неуспешни.
Муковисцидозата е наследствено заболяване, което поразява органите, най-вече белите дробове. Момченцето на име Михаил е страдало и от цироза. Сложното в случая е било намирането на донорски органи, тъй като детето е тежало едва 30 кг. Сега то се чувства добре, движи се само и е готово за изписване. /Искра Добрева/

Източник: БТА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!